Какъв режим да спазвам при диабет?

Модератор: bisolnev

Добави отговор
zenit
Мнения: 3
Регистриран на: Сря Дек 11, 2013 9:31 pm
Име: Ivan
Фамилия: Ivanov
Лице със зрителни увреждания: да

Какъв режим да спазвам при диабет?

Мнение от zenit » Сря Дек 11, 2013 9:37 pm

Здравейте! Имам диабет и съответно ретинопатия. Имам още остатъчно зрение. Как мога чрез хранене или начин на живот да подобря или поне да запазя състоянието си? Колко често трябва да ходя на прегледи при очен лекар?

bisolnev
Мнения: 110
Регистриран на: Пет Мар 15, 2013 2:04 pm
Име: Георги
Фамилия: Бисолнев
Специалист, работещ с хора с увреждания (рехабилитатор, комплексен инструктор, друго): да
Преподавател: да

Re: Какъв режим да спазвам при диабет?

Мнение от bisolnev » Пон Яну 06, 2014 3:24 pm

Необходима диета за поддържащо лечение при диабет

Общо взето трябва да избягвате храни, които съдържат рафинирани захари-шоколад, сладко, безалкохолни, бисквити, торти и плодови сокове.
Храни, които са за предпочитане- плодове, зеленчуци, пълнозърнест хляб и зърнени храни. В основата на диетата трябва да влизат храни с малко количество мазнини и богати на фибри. Избягвайте алкохола-той съдържа много захари.
За да поддържате балансирани нива на кръвната захар, спазвайте основни хранителни навици и търсете съвета на диетолози.

Упражнения

Нивата на кръвната захар много добре се регулират с редовни упражнения. Така се поддържа балансирано тегло, нормално кръвното налягане и холестерол в нормата. Това от своя страна намалява риска от инфаркт и инсулт. Трябва да се има предвид и факта, че прекалените физически упражнения могат да доведат до много ниски нива на кръвната захар. Не прекалявайте!

Други фактори, оказващи влияние

Когато тялото се намира в състояние на стрес, много трудно се контролира нивото на кръвната захар. Затова е добре да избягвате стреса, доколкото е възможно, a също и тютюнопушенето. Ако се разболеете от някаква болест и нивото на кръвната захар падне, задължително се консултирайте с доктор, особено, ако това е придружено с повръщане.
ЛЕЧЕНИЕ НА ДИАБЕТ С БИЛКИ
Черна боровинка
Прекрасна билка, която намалява риска от диабетна ретинопатия.
Вземайте от билката (листа)по 80 милиграма дневно. Плодът е пълен с антиоксиданти, а листата му намаляват нивото на кръвната захар.

Чай Ройбос
Той притежава мощно антиоксидантно действие и помага предотвратяването на ретинопатия и катаракта(перде на очите).

Зелен чай
Богат на полезни вещества-катехини. Те предпазват червените кръвни клетки от увреждане. Кофеина и голямото съдържание на антиоксиданти го правят ценна билка за борба с диабета.

Хром
Спомага за усвояване на глюкозата от организма и един от жизненоважните микроелементи за организма. Консултирайте се с лекар за точната доза, която е подходяща за вас.

Женшен
Спомага не само за добро настроение и намаляване на теглото, но и стабилизира кръвната захар. Три грама на ден се взема 2 часа преди всяко хранене, но все пак се консултирайте с доктор за вашия конкретен случай.

Канела
Тя помага при намаляване на кръвната захар при хора с диабет тип 1 и тип 2. Всекидневният прием на чаша нискомаслено мляко с канела, строга диета и много движение, вкарва захарта в нормата в рамките на около месец. Можете да намерите и чай от канела в аптеките.

Как да се предпазя от ретинопатия?

Ретинопатията засяга 23% от хората с диабет тип 1 и 14% от хората с диабет тип 2 на инсулинова терапия. Добрата новина е, че има стъпки, които могат да се предприемат, за да се хване това усложнение по-рано и да се предотврати напредъкът му:
• Посещавайте вашия оптометрист най-малко веднъж годишно. Вашият очен лекар може да препоръча по-чести или по-редки посещения в зависимост от вашето състояние.
• Поддържане на оптимални нива на кръвната захар, кръвното налягане и холестерола в кръвта.
• Хемоглобин А1С тест /средното ниво на кръвната захар в продължение на три месеца/.
Повечето хора с диабет трябва да имат за цел 7.0 ммол/л или по-малко. Говорете с вашия лекар за това какви трябва да бъдат нивата ви на кръвната захар.

Кой трябва да се изследва за ретинопатия?
• Всяко лице над 15 годишна възраст с диабет тип 1 трябва да се изследва веднъж годишно пет години след появата на диабет.
• Всички лица с диабет тип 2 трябва да бъдат изследвани по време на поставяне на диагнозата.
• Жени с диабет тип 2 или тип 1 или жени, които възнамеряват да забременеят, трябва да бъдат изследвани преди зачеването, по време на първия триместър, както и по време на бременност и в рамките на първата година след раждането.
Хората с диабет е по-вероятно да развият катаракта в по-ранна възраст и е два пъти по-вероятно да развият глаукома, но ефектът на диабета върху ретината е основната заплаха за зрението. Наречен диабетна ретинопатия, този ефект на диабета върху очите е най-честата причина за слепота при хора под 65-годишна възраст и най-честата причина за слепота в Северна Америка. Смята се, че около 2 милиона души в Канада (т.е. почти всички хора с поставена диагноза диабет), имат някаква форма на диабетна ретинопатия.
С течение на времето диабетът води до промени в малките кръвоносни съдове, които подхранват ретината. В ранните етапи артериите в ретината отслабват и започват да текат, образуват малки, подобни на точици кръвоизливи (изтичане на кръв от разкъсан кръвоносен съд). Това изтичане често води до подуване (оток) в ретината и намалено зрение. На този етап зрението може да бъде нормално, или може да е започнало размазване, или промяна в зрението.

Пролиферативна ретинопатия
Когато ретинопатията напредне, понижената циркулация на кръвоносните съдове лишава области на ретината от кислород. Кръвоносните съдове се запушват или затварят и части на ретината умират. Нови, необичайни кръвоносни съдове се развиват, за да заменят старите. Те растат по протежение на ретината и по повърхността на стъкловидното тяло (прозрачен гел, който запълва вътрешната част на очната ябълка). Кръвта може да изтече в ретината и стъкловидното тяло, причинявайки петна, които са в предната част на очите, заедно с намалено зрение.
Това се нарича пролиферативна ретинопатия и засяга около един на всеки 20 души с диабет. Това може да доведе до тежка загуба на зрението или слепота. В по-късните етапи на болестта може да се стигне до отлепване на ретината и глаукома.
Ефектът на ретинопатията върху зрението при хора с диабет варира в широки граници в зависимост от етапа на заболяването. Общите симптоми могат да включват замъглено виждане (често свързано с нивата на кръвната захар), вълни или внезапна загуба на зрението. Въпреки това диабетът може да предизвика и други симптоми на очите. Течност може да изтече в центъра на макулата. Течността подува макулата и размазва зрението. Така нареченият макуларен едем може да възникне на всеки етап, въпреки че е по-вероятно да се появи с напредването на болестта. Около половината от хората с пролиферативна ретинопатия имат и макуларен едем.
Всички хора с диабет тип 1 и тип 2 са изложени на риск от диабетна ретинопатия. При лица над 15 годишна възраст или възрастни с диабет тип 1 преглед за ретинопатия трябва да се извършва ежегодно от петата година след появата на диабет. При пациенти с тип 2 диабет, преглед трябва да се извършва по време на диагностициране на диабета. Не е необходимо лечение за непролиферативна ретинопатия, освен ако няма оток на макулата. Препоръчително лечение за пациенти с пролиферативни или тежка неприлиферативна ретинопатия, кръвоизлив или оток на макулата е лазерната терапия, която помага да се свият анормалните кръвоносни съдове, и/или витректомията.
Лечението работи по-добре, преди крехките нови кръвоносни съдове да започнат да кървят, но дори, ако кървенето е започнало, лечението може все още да е възможно в зависимост от обема на кървене.
Витректомия се прави, ако се появи кървене и в стъкловидното тяло. Кръвта се отстранява от центъра на окото и се заменя с физиологичен разтвор.
За да се предотврати прогресирането на болестта, хората с диабет трябва да управляват добре своите нива на кръвната захар, кръвното налягане и холестерола в кръвта. Изследванията показват, че поддържането на подходящи нива на глюкоза в кръвта води до по-малко проблеми с очите. Възможността от очни усложнения също може да бъде значително намалена с рутинните изследвания. Много от проблемите могат да бъдат лекувани с по-голям успех, когато са уловени рано. Така че е от жизненоважно значение да се видите с опитен професионалист в тази сфера.

д-р Радостина Симеонова

zenit
Мнения: 3
Регистриран на: Сря Дек 11, 2013 9:31 pm
Име: Ivan
Фамилия: Ivanov
Лице със зрителни увреждания: да

Re: Какъв режим да спазвам при диабет?

Мнение от zenit » Сря Фев 12, 2014 8:59 pm

А може ли да дадете малко по-подробна информация за ретинопатия, чувал съм, че има някакво ново лечение - забравих точното му име, но какво представлява, прилага ли се някъде в България, изобщо всякакви подробности ще са ми полезни.

bisolnev
Мнения: 110
Регистриран на: Пет Мар 15, 2013 2:04 pm
Име: Георги
Фамилия: Бисолнев
Специалист, работещ с хора с увреждания (рехабилитатор, комплексен инструктор, друго): да
Преподавател: да

Re: Какъв режим да спазвам при диабет?

Мнение от bisolnev » Чет Фев 27, 2014 3:19 pm

Ретинопатията, като последица от диабет или от хипертонична болест е фактор който определено предразполага към прогресивно намаление на зрението и с цел да цитирам едно ново клинично проучване ще се спра на важните моменти в терапията.
Счита се че при диабета нарушението на кръвоснабдяването на окото се дължи на две неща – от една страна запушването на съдовете, а от друга изтичане на кръв или нейни съставки извън съда. Отокът на макулата е основна причина за намаление на зрението и в последно време основните усилия са насочени към повлияване на кръвообращението с цел намаляване на отока.
Повечето автори посочват като лечебен метод в момента така наречените вътребулбарни инжекции с анти- VEGF, но процедурата носи известни рискове и не е подходяща за профилактика. Затова сега усилията са насочени към намиране на перорални препарати за подобряване на кръвообращението на ретината.
Беше проведено едно голямо проучване при български пациенти с диабетна ретинопатия, за да се проучи ефекта на препарата Ентан в доза 2x1 за срок от четири седмици. Изводите са окуражаващи – подобрява се кръвотока, намалява съдовата пропускливост, това важи не само за ретината, а и за цялостното кръвообращение на окото, на съдовете в мозъка, бъбреците и др. органи, поразени от диабетната артериосклероза. Поради характеристиките на препарата и високия профил на безопасност той е подходящ, както за профилактика така и за терапия при пациенти с различни стадии на диабетна ретинопатия.

Групчева Хр, Маринова Т, Иванчева В., Тошев Р. Изследване на ефекта на Ентан върху съдовете в преден очен сегмент чрез ин виво конфокална микроскопия. GP news, брой 1, 2014год.

http://www.gpnews.bg
http://www.ocomed.com

Добави отговор

Назад към