Масаж при очни заболявания и рефлекторни методики

Модератор: bisolnev

Добави отговор
bisolnev
Мнения: 110
Регистриран на: Пет Мар 15, 2013 2:04 pm
Име: Георги
Фамилия: Бисолнев
Специалист, работещ с хора с увреждания (рехабилитатор, комплексен инструктор, друго): да
Преподавател: да

Масаж при очни заболявания и рефлекторни методики

Мнение от bisolnev » Сря Юли 10, 2013 12:34 pm

Свали статията в pdf
Причини за очните заболявания
* За да се излекуват очите, трябва да се лекува целият организъм
* Пълното възстановяване на зрението е възможно, за което очила и лещи не са нужни

Много хора не знаят, че очните заболявания и увреденото зрение представляват две съвсем различни неща. Заболяванията на окото настъпват в резултат на болестни процеси в различните очни структури поради функционални смущения както в окото, така и на другите части на тялото. Увреденото зрение не е последица на такива болестни промени, а на неспособността на окото като цяло да се нагоди към физиологическия акт на зрението. Късогледството, далекогледството и пр. са зрителни смущения. Очевидно, че много очни заболявания пречат на зрението, това обаче е само една от причините. По начало те не причиняват нарушаване на акомодацията /фокусирането/, което всъщност довежда до увреждането на зрението в тесен смисъл на тази дума.
Човек с нормално зрение може да получи увреждане на зрението, защото основната причина тук е умственото напрежение.
А за да възникне заболяване на окото, трябва да е налице предварително телесно увреждане. Не бива да забравяме, че очите са част от тялото и затова чувстват смущенията, засягащи целия организъм. Не трябва да търсим причината за очните заболявания само в самите очи, а в състоянието на целия организъм, от който очите са само една част.
Официалната терапия е основана на погрешно становище, че щом се касае за очно заболяване, то причината е в очите, като например локалното дразнене, продължителното очно напрежение и пр. Тези фактори играят известна роля, но тя е второстепенна. Много по-важно е общото здравословно състояние в момента, както и в миналото.
Можем да приемем като правило, че никой напълно здрав човек не може да получи очно заболяване като например конюнктивит. Намалената жизненост и токсичните продукти в кръвта, дължащи се на погрешното хранене и неправилен начин на живот, стоят винаги в основата на тези заболявания. Официалната медицина пренебрегва тези фактори. Единствено природолечението може да излекува напълно тези заболявания благодарение на пълното очистване на организма, което е резултат на това лечение.
Щом болният разбере, че причината за очното заболяване трябва да се търси в организма като цяло, половината работа е свършена.
Официалното лечение на очното заболяване е нерадикално /симптоматично/, премахва отделни прояви на болестта. Поради неразбиране на основните причини, то се провежда повърхностно, частично, а значи и неуспешно.
Дефекти на зрението
Основните и най-разпространени дефекти на зрението са късогледството и далекогледството. Без някакви особени усложнения късогледството се премахва при редовни занятия с йога сутрин под открито небе. В тренировката задължително се включва свещта или стойката на глава. При тенденция към повишено вътреочно налягане или наличие на глаукома стойката на глава е противопоказана.
При изпълнение на работа, която изисква напрежение на очите, всеки три-четири минути почивайте, гледайки надалеч и интензивно мигайки.
Сутрин да се гледа изгрева на Слънцето в продължение на три-пет минути, след това очите се затварят и се гледа отново слънцето със затворени очи в продължение на още пет-шест минути. След това отидете на сянка и със затворени очи дайте възможност на очите да си починат.
После двайсетина пъти силно наплискайте лицето със студена чиста вода, предварително запълвайки устата си с вода. Най-добре плискането на очите с вода да продължи, докато водата в устата се стопли до температурата на тялото.
Повторете процедурата и при залез слънце и още веднъж наплискайте очите преди сън.
Колкото се може по-рядко използвайте очилата.

Със силно зрение пред компютъра
Може ли да се избегне вредното влияние за очите или да се понижи тяхната умора при работа с компютър? Според мнението на офталмолозите, самият екран на компютъра не е вреден. Опасност за очите представляват непрофесионално направените компютърни програми. Какво се случва? Очите се напрягат при следенето на непрекъснатото трептене на светлинните лъчи. Обикновено ние мигаме по 20 пъти в минута. При това слъзните жлези реагират като овлажняват роговицата. А когато гледаме неподвижно екрана, тогава ние мигаме 3 пъти по-малко. Очите стават „сухи“, появява се усещане за парене.
Специалистите съветват да се помага на очите, като се създава изкуствено овлажняване на роговицата. Ето няколко упражнения за това:
• За 30 секунди, мигайте бързо с очи, като през това време се взирайте пред себе си. Повторете това 3 пъти.
• Затворете очи и въртете в кръг очните ябълки – от ляво – на горе – от дясно – на долу. Старайте се да не мигате. Повторете това 4 пъти.
• Оптималното разстояние между очите и обекта на излъчването е 33 сантиметра. Обаче мониторът на компютъра обикновено е отделен на повече от 50 сантиметра, а това създава допълнителна натовареност, чието пряко следствие е късогледство. След 3-4-часова работа с компютър е необходимо да се даде почивка на очите. И за това:
• Ако имате очила, то тогава ги свалете. Приближете се до прозореца, изберете си в далечината някакъв обект и се постарайте да го разгледате. След това отпуснете очи. Повторете това няколко пъти.
• Затворете очи. Покрийте ги с длани и постойте в пълна тъмнина най-много минута. Старайте се да не мислите за нищо.
Осветлението в стаята, където стои компютърът не е задължително да бъде прекалено ярко или бледо. Източникът на светлина трябва да се прикрие така, че да не попадат сенки върху монитора. Седнете най-удобно така, че бедрата ви да бъдат успоредни на пода. Не забравяйте, че очите изразходват една четвърт от цялата нервна енергия на организма. Пазете ги!
Предлагаме ви няколко рецепти за намаляване на умората:
Успокояващ и освежаващ компрес за очи:
• Този компрес е възможно да се направи в обедните почивки на работа или при завръщане в къщи. Отрежете няколко резенчета влажен картоф и ги сложете върху затворените си клепачи. Отпуснете се. След 5 минути свалете компреса.
Бърз способ за отнемане умората на очите:
• Няколко пъти намокрете очите си с хладка вода от чешмата. Притиснете с пръсти клепачите и седнете за няколко минути, стараейки се да не мислите за нищо.
Освежаващ компрес:
• Полезно е да се прави ежедневен компрес на очите със силна отвара от чай. Очите не само ще си отпочинат, но и ще заблестят, а бръчиците ще се изгладят.
С „възглавничките“ на показалците масажирайте бавно вътрешните ъгли на очите. Продължавайте тази гимнастика до момента, в който, като затворите очи, се появява плътно черно поле за няколко секунди.
• Основните точки, които „отговарят“ на зрението, са разположени в меката част на ушната мида. Обхванете с палец и показалец тази част и я масажирайте в продължение на десет секунди. Повторете това пет пъти, с малки прекъсвания. Резултатът е много добър - умората на очите изчезва, имате чувството, че те започват активно „да дишат" и буквално се окъпват в сълзи, което също подобрява зрението.
Много често неврологични заболявания на черепномозъчните нерви може да се комбинират с очни проблеми като: нарушено зрение, затруднено затваряне на клепачите, сълзене или болка, затова ще опишем класическите масажни похвати при по–често срещаните нозологии в областта на лицето.

Масаж при невралгия на троичния нерв (neuralgia n. Trigemini)
1. Етиология – засяга се от възпалителен процес сетивния нерв на лицето.
2. Клиника- явява се много силна пристъпна болка в областта на трите клона или само в някои от тях – очен, горночелюстен и долночелюстен. Болката може да се предизвика от натиск върху изходните отверстия на нерва, миене на зъби, говорене и др.
3. Лечение- медикаментозно и физикално и лечебен масаж.
4. Техника на масажа – прилага се върху изходните точни на нерва чрез леко разтриване, вибрации – стабилни в точките. Може да се приложи и апаратна вибрация, а същи да се обработи дъгата на яблъчната кост, откъдето колебателните движения се предават на изходите на нерва. Прилагането на масажна яка и на гръбначния сегмент също има положителни ефекти. Времетраенето е 5-10 мин, 10-20 процедури ежедневно. Може да се добавят и методики като акупунктура, лазерпунктура и акупресура, които се провеждат по методики за общо въздействие и върху характерните точки за главоболие.

Масаж при главоболие и очна невралгия
Най-честата причина за главоболие е нервнопсихичната преумора и пренапрежение.
От акупунктурата се прилага следния похват:
1. С 2- 3 пръст на едната ръка се докосват точките в началото на веждите, а със същите пръсти на другата ръка точките в тилните ямки над линията на окосмяване, като се обработват за 5-10 мин.
2. третира се с палец точката в слепоочието
3. защипва се с 2 и 3 пръст точката в средата на веждата
4. пунктира се едновременно точката в края на веждата или трите точки на веждата едновременно
5. притиска се или се защипва точката в средата между основата на шията и рамото на низходящата част на трапецовидния мускул и обикновено се завършва с поглаждане на челото
6. могат да се приложат и други точки по лицето и главата, които се използват при тази патология - пред и зад ушите около устата и носа, на челото, в основата на палеца на крака и др.
Изображение
Изображение
Изображение

Зонотерапия и главоболие
Лечението се извършва в зависимост от причините, а както е известно от литературата
съществуват над 150 причини за главоболие. Сега ще споменем само по- често срещаните от тях.
1. стресово главоболие- хипофизно
2. синузит
3. възпаление на врата
4. проблеми с жлъчката и черния дроб
5. стомах
6. яйчници, матка, менструален цикъл, простата
7. далачно главоболие - предимно есенно време
Обработва се последователно зоната на дебелото черво, тънкото черво, стомаха, черен дроб и жлъчка, далак, глава в областта на хипофиза, врат, очи, уши, синуси, матка, простата ( зад вътрешния глезен), яйчници, тестиси (зад външния глезен), рамене, гръбначен стълб. По схемата се търси най-болезненото място и така се стига до причината за главоболието.
Точки и зони на ръката
При главоболие се обработват точките, свързани с мозъка, разположени върху върховете на всички пръсти и челните и максиларни симуси. Този масаж обаче спомага и при недостатъчна концентрация и излишна нервност. Извършват се силни кръгови движения.
Точки и зони на главата
Особено подходящо е да се втрива масло от жожоба, чийто състав е близък до секрета на кожата и подходящ за всякакъв тип кожа. Извършва се втриване в корените на главата и разресване с гребен ( по-добре дървен), като косата се реши в различни посоки. Разделя се косата на прав път и се масажира с възглавничките на пръстите от темето надолу. Прави се придърпване на кичури коса, като последователно се засилва и отслабва напрежението. Може да се разреши и косата с гребен по посока, обратна на часовниковата стрелка, а накрая да се измие косата. Обикновено масажът трае около 10-15 мин.
Ароматомасаж
Подходящи масла при главоболие- мента , лавандула, босилек, а при стресово главоболие- здравец, иланг-иланг, роза, при депресия- пачули, портокал, роза, салвия, босилек.
След такъв масаж не бива да се правят слънчеви бани поне 24 часа и да се къпе поне 12 часа.
Универсален масаж при главоболие- рецепта за ароматна комбинация
- лавандула 2 капки
- здравец 2 капки
- люта мента 2 капки
- карамфил 2 капки
- евкалипт 1 капка
Всичко това разтворено в бадемово масло за носител.
Йога за очите

Преди упражненията да се напръскат очите със студена вода няколко пъти. Със събраната в длани вода да се плискат отворените очи до 12 пъти. След това се налива студена солена вода в чист съд, в който може да потопите лицето си. Задържа се за кратко време лицето във водата със затворени очи. Потапянето се повтаря три- четири пъти и след време се държат очите отворени в студената вода за една- две минути.
По време на упражненията се поддържат главата и гръбначния стълб изправени:
- използване на дланите: сяда се със затворени очи и се правят дълбоки вдишвания, за да се отпусне тялото напълно. Разтриват се дланите на ръцете енергично, докато се затоплят и се поставят внимателно върху клепачите. Почувствайте как топлината на дланите се предава върху очите и как очните мускули се отпускат. Очите се потапят в успокоителна тъмнина. Отново разтрийте дланите и повторете процеса поне три пъти.
- мигане: сяда се удобно с отворени очи. Мигайте около 10 пъти много бързо. Затварят се очите за 20 секунди. Бавно се насочва вниманието върху дишането. (повтаря се 5 пъти.)
- кръгове с очи: сяда се с изпънати крака пред тялото. Поставя се лявата ръка на лявото коляно. Задържа се десният юмрук над дясното коляно, с палеца насочен нагоре, лакътят - изпънат. Сега, задържайки главата неподвижна, фокусирате поглед върху палеца. Правите кръг с палеца, държейки лакътя изпънат. Повтаря се това упражнение по пет пъти в посока на часовниковата стрелка и в посока, обратна на часовниковата стрелка. Повтаря се процесът с левия палец. Вдишва се, докато се изпълнява дъгата на кръга в посока нагоре. Издишва се, докато се изпълнява дъга в посока надолу.

- гледане на върха на носа: сяда се в поза с кръстосани крака. Повдига се дясната ръка изправена точно пред носа и се свива в юмрук с палеца, сочещ нагоре. Фокусират се двете очи върху върха на палеца. Свива се ръката и постепенно се приближава палецът до върха на носа, като през цялото време очите са фокусирани върху върха на палеца. Продължавайки да гледате върха на палеца, постепенно изправете ръката. Това представлява един кръг. Правят се най-малко пет такива кръга. При вдишване се приближава палецът към върха на носа. Задържа се въздухът, докато палецът е на върха на носа. Издишва се, докато ръката се изправи.

- близко и далечно гледане: застава се пред отворен прозорец с изглед към хоризонта. Съсредоточавате се върху върха на носа за около 5-10 секунди, след това се взирате към хоризонта. Повтаря се от 10 до 20 пъти. Вдишва се по време на близкото гледане. Издишва се по време на далечното гледане.

- свещ: запалете свещта и я поставете така, че пламъкът да е точно на нивото на очите, когато седнете. Седнете удобно с изправена глава и гръбнак на една ръка разстояние от свещта. Затворете очи и отпуснете цялото тяло, особено очите. След това отворете очи и фиксирайте погледа си във върха на фитила. Пламъкът може леко да трепка, но върхът на фитила остава винаги неподвижен. Не бива да мигате и да движите очните ябълки по никакъв начин. Не се напрягайте. Вниманието ви трябва да е изцяло концентрирано върху фитила, така че да загубите усещане за тялото. Ако умът започне да се отклонява, внимателно го върнете обратно към практиката. Когато очите се уморят, внимателно ги затворете. Насочете вниманието си във вторичния образ на пламъка, който остава в пространството пред затворените ви очи. Ако образът се движи, наблюдавайте го и се опитайте да го стабилизирате. Когато започне да избледнява, опитайте се да го върнете отново. Когато вече не можете да задържите образ, внимателно отворете очи и пак насочете погледа си във върха на фитила. Повторете процедурата. След това отново затворете очи и се взрете във вътрешния образ. Продължете по този начин 3 или 4 пъти. След като завършите последния път, разтъркайте енергично дланите си и ги положете върху очите. Направете това 2 или 3 пъти, преди да отворите очи . В началото започнете взирането само за 1 или 2 минути. Постепенно увеличете времетраенето. За общи цели 10 минути са достатъчни.
Способността да се държат очите отворени, без да се мига се развива постепенно и с постоянство в практиката.
- дишане на златна прана: застава се в релаксираща поза, така наречена асана мъртва поза /в легнало положение, с ръце допрени отстрани на тялото и длани, обърнати нагоре, краката са леко разтворени/ и си представяте как цялото ви тяло диша през всяка своя клетка златна прана, която са намира навсякъде около вас и е лечебна. Започва да се усеща трептене ,бодежи или изтръпване по тялото и след като усетите, че сте заредени с тази енергия, мислено я пренасочвате към очите си в златен цвят. Задавате също и мислена заповед тази енергия да оздрави вашите очи и визуализирате себе си с идеално зрение през цялото това време.
- осмици: погледът е насочен към върха на носа и се правят хоризонтални осмици с очите. Погледът е във върха на носа, първо се прави пълен кръг с двете очи надясно, като посоката започва нагоре, настрани и надолу, след това двете очи отново събираме във върха на носа. Без да спираме, плавно правим цял кръг с очите наляво, отново първо нагоре, настрани и надолу, после събираме двете очи във върха на носа-това е една осмица с очите.
3. Системата за здрави очи по Норбеков
Правила:

- никога не се прави усилие да се види обекта
- всичко, което дава почивка на мозъка, е полезно
- временното подобрение настъпва бързо, но времето за постоянно подобрение на зрението, е различно за различните хора
- колкото по-често и по-бързо се правят упражненията, толкова е по-бърз резултатът
- ако едното око е по –силно от другото, да се дава повече работа на по-слабото, така че да се обединят след това в един отбор. Закритото око трябва да е в състояние да се движи, да се отваря и мига заедно с другото око
- след възстановяване на зрението да се продължат тренировките по няколко минути на ден
- всяка седмица се правят различни комплекси от упражнения

Полезни навици:
- мислено да се изпраща благодарност към всеки орган на тялото, да се създава т.н. „вътрешна усмивка“ на органите в тялото
- да се поддържа подвижност на очите, да не се позволява погледа да „замръзва“
- да се сменя често фокусното разстояние- отстрани, отпред и отзад
- да се тренира периферното зрение често през деня
- да се мига често - прави се „пърхащо“ мигане при отпуснати мускули на лицето
- редовно се прави отпускане, релакс на очите-затварят се очите и се отпускат клепачите максимално(усеща се тежест на клепачите)
- минимум 30 минути на ден да се диша свеж въздух, да се прави т.нар. „слънчев цикъл“ на очите(3-5минути)
- затварят се очите, лицето е обърнато към слънцето, като не се напрягат лицевите мускули
- покриват се очите с длани (5сек.), след това отново се махат дланите от очите (те са затворени); повтаря се 10-20 пъти
- да се поддържа правилна стойка на тялото
- да се прави дълбоко дишане поне 5 минути на ден
- да се гледа смело и честно напред; да се поддържа добро настроение през целия ден; да сте вътрешно и външно усмихнати

Упражнения по системата:
1. Близко и далече:

Залепя се малка картинка(по възможност в зелено)на стъклото на прозорец. Заставаме на разстояние 20-25сантиметра от прозореца, като картинката да е малко под нивото на очите. Гледа се картинката 3-5 секунди, след това 3-5 секунди гледаме през прозореца в далечен обект, после пак към картинката и пак към обекта. Гледа се спокойно, без напрежение и примигване, не присвиваме очи. Прави се поне сто пъти всеки ден до пълно възстановяване на зрението.
2. Дишане с очи.
Преди да се пристъпи към упражнението се визуализира „образа на младостта“, който се поддържа непрекъснато в съзнанието. Сядате на стол и се настанявате удобно. Ръцете са на бедрата, гърбът е изправен. Цялото тяло и мускулите на лицето са отпуснати. В тялото, в душата - усещане за спокойствие. Диша се само през носа.
Наблюдавате се как дишате през носа. На вдишване усещате хлад в носа и трахеята, на издишване - топлина. Защото вдишваният въздух обикновено е по-прохладен от този, който издишваме. Тъкмо тази малка разлика в температурите трябва да се научим да долавяме с очи.
Сега си представяте, че вдишвате и издишвате през носа, но вниманието ви е изместено към очите. Помъчете се с поглед да доловите раздвижването на въздуха, температурните промени. Можете да изпълнявате упражнението и с отворени, и със затворени очи, както ви е по-лесно. Това дишане дава отлични резултати и най-вече като си представяте, че очите ви са здрави.
На вдишване очите виждат по-ясно, а с всяко издишване мъглата си отива, изчезват „мушиците“, пада напрежението и умората, тоест всичко онова, което причинява дискомфорт на очите ви.
И така, усещането за прохлада (на вдишване) дава на очите всичко възможно най-добро, а усещането за топлина (на издишване) отнася всичко, което им пречи. Може да се „диша“ с очи, където и както си пожелаете. Така че „дишайте“ със здраве!
3. Работа с предмет.
Избира се предмет в стаята и се застава на такова разстояние от него, че да се вижда най-слабо. Изправени сме и започваме да разглеждаме избрания предмет като леко местим очи наляво и надясно. Гледа се спокойно, без напрежение - 30 секунди. Повтаря се 3 пъти. След това се сменя ракурса на светлината, обръщате се на другата страна и пак го оглеждате 3 пъти, връщаме се в изходно положение, и пак 2-3 пъти внимателно го оглеждаме.
Установено е, че съществува връзка между спомените и състоянието на психиката от една страна и между психиката и състоянието на зрението от друга. Следователно като се подобри споменът за обектите се подобрява и зрението. Връщайки се назад в спомените си обърнете внимание на тези от тях, които са болезнени за вас и се опитайте по метода на мислената прошка или в пряк контакт с хората, участващи в тези ваши болезнени спомени, да изчистите негативните си отношения. Простете на човека, на себе си, изчистете се емоционално и започнете да гледате напред с ясно, чисто съзнание, освободени от този товар, който е замъглявал вашето съзнание и е пречил на светлите мисли да навлязат в него.

4. Рефлекторен масаж (масаж на биологично-активни точки по главата, дланите и ходилата, имащи връзка с нарушено зрение, а и като профилактика за нормално зрение)
- масаж на „жизнени точки“ на главата
: първо се затоплят дланите като се разтриват една в друга, затварят се очите, слагат се средните пръсти или палците и на двете ръце с възглавничките им последователно в:
1) точката в средата на веждите
2) в хлътнатината, образувана между края на веждата и външния ръб на очната цепка
3) прокарваме мислена линия от средата на веждата през най-издигнатия край на ухото и точката е там, където линията се спира отзад на тила.
Започваме да движим пръстите леко, кръгообразно по посока, обратна на часовниковата стрелка, за да се стимулира зрението ни. През цялото време мисълта е насочена към това, което правим и ако можем отново създаваме мислена визуализация на нашето идеално зрение. За очите е добре да хващаме често средата на висулката на ухото от двете й страни и да я масажираме.
- масаж на „жизнени точки“ на дланите-масажираме първо дясна ръка (за късогледство се масажират показалците,а за далекогледство-средните пръсти) като се поставя върха на палеца на лявата ръка в средата на възглавничката на пръстите и се правят леки кръгови движения, обратни на посоката на часовниковата стрелка. Масажират се също посочените пръсти като се разтриват леко от всички страни, размачкват се, издърпат се, използва се „гъсеничен похват“ - хваща се първата става на пръста и движете с този похват по посока към основата на ръката. След това се масажират същите пръсти и на лявата ръка.
- масаж на „жизнени точки“ на ходилата - прилага се горния масаж на вторите или третите пръсти на краката, в зависимост от наличието на късогледство или далекогледство.
5. Съветите на Пол Брег за подобряване на зрението
- водна стимулация на очите:
приготвят се две парчета плат, като едното се потапя в гореща вода (колкото можете да търпите), а другото- в ледена. Изважда се парчето плат от горещата вода и се слага, плътно притиснато към очите за 2 минути, след това незабавно се притиска към очите за 1 минута платът, намокрен във водата с лед. Избърсваме очите.
- стискане на очите - затварят се очите плътно, колкото е възможно, след това се отварят широко- прави се 10 пъти. Пауза с дълбоки вдишвания, след това се повтаря още 10 пъти.
- добрата храна е важна за съвършеното зрение:
6. Положителни утвърждения от Луис Хей:
Ако имаме негативно отношение към самите нас и към света, който ни заобикаля, то това се отразява и на здравословното състояние на очите. Като причини за отслабването им може да бъде посочено недоволство от това, което виждаме в живота си, както и нежелание да видим нещо. Положителните мисли от вида на „Аз гледам с очи, изпълнени с любов“, „Обичам се и се одобрявам“ или „Всичко в моя свят е наред“ оказват благотворно влияние на очите и на живота ни като цяло. Трябва да се научим да обичаме себе си и очите си, ако искаме те да са здрави. „Виждам ясно“. „Освобождавам от миналото си всичко, което замъглява зрението ми“. „Виждам съвършенството в целия живот. Готова съм да простя“. „Изпълвам погледа си с любов, виждам със състрадание и разбиране“. „Яснотата, с която виждам вътре в себе си се отразява в зрението ми към света.“

В основата на всички посочени упражнения е желанието за възвръщане на нормалното зрение, което предполага постоянство в прилагането им, упорство и търпение. Също и вътрешната убеденост, че е възможно цялостно подобрение, без никакво съмнение, колебание,а със силна вяра и намерение, че това ще бъде постигнато. Голямо значение има също и непрекъснатото изграждане, визуализиране на представата за вас самия като човек, който вижда идеално и вживяването ви в този образ. Например всяка сутрин след събуждане, преди да отворите очи, си казвате няколко пъти „днес аз виждам все по-добре и по-добре“ и едновременно с това си представяте мислено това, което имате да свършите през деня и в този изграден образ вие се „движите“ с перфектно зрение. Вие просто знаете, че виждате, не се съмнявате в това, не само искате да виждате, а знаете, че можете да виждате добре и наистина виждате.
Библиография
1. dar-center
2. lekar.bg
3. ezoterikabg.com
4. Симеонова Р. Симеонов Х. Ръководство по масаж за квалификация на зрително затруднени лица. Изд. Елена Дулчева. Пловдив. 2012

Радостина Симеонова

Добави отговор

Назад към