Свали статията в pdf
Хранителни добавки при някои очни заболявания
Зрението e способността на живите същества да възприемат информация за околния свят като улавят и анализират светлинните лъчи, които достигат до специално предназначени за целта органи (очите). Зрение притежават само макроскопичните животински видове, тъй като възприемането на светлината (особено направлението на лъчите) изисква относително големи очи, съдържащи оптични елементи (фокусираща леща, бленди и пр.).
Фактори, водещи до влошаване на зрението
През последните години все повече хора се оплакват от влошено зрение и се налага да слагат очила или контактни лещи. Причините за това са различни, като за съжаление се проявяват във все по-ранна възраст.
На първо място се нареждат прекалено интензивният начин на живот, постоянният стрес и претоварването. Специалистите са установили, че жителите на големите градове се обръщат по-често за помощ към офталмолозите.
Особен принос във влошаването на зрението на съвременните хора имат телевизорът и компютърът. Мнозина прекарват работното или свободното си време пред телевизионния екран и монитора, без да се замислят колко вредни могат да бъдат те за очите.
Четенето в легнало положение или в транспортно средство също оказва негативно влияние. Очите постоянно опитват да се фокусират върху изображението на буквите, но лошото осветление, вибрациите, силните светлинни и зрителни дразнители възпрепятстват това.
В резултат възниква прогресираща миопия, която води до разслояване на ретината и поражение на зрителния нерв, а след това и до пълна загуба на зрението.
Не трябва да се забравя и отрицателното влияние на пушенето. Открито е, че с напредването на възрастта пушачите по-често и в по-голяма степен страдат от различни дегенеративни заболявания, водещи до загуба на зрението вследствие на поражение на очното дъно.
Очните болести и загубата на зрението могат да бъдат предотвратени. Затова трябва редовно да се посещава офталмолог. Това е особено необходимо за шофьорите и хората, работещи с компютър.
Как да подобрим зрението си?
Доброто зрение зависи от две неща - начина на живот и храненето. Ако преуморявате често очите си, взирате се с часове в монитора на компютъра или в телевизора и в същото време не се храните здравословно, главоболието и проблемите със зрението ще станат неразделна част от живота ви.
Здравословното хранене помага за правилното функциониране на кръвоносната система. От своя страна тя е пряко свързана със зрението по простата причина, че очите са снабдени с множество микроскопични кръвоносни съдове. Точно затова всяка храна, която не е полезна за сърцето и кръвоносните съдове, вреди и на очите.
Кои са основните хранителни и органични вещества за по-добро зрително здраве?
Витамин А
Наричан още ретинол, този витамин е изключително важен за доброто зрение. Съдържа се в оранжевите и червените плодове и зеленчуци - моркови, кайсии, домати. Ретинолът помага на очите да се приспособяват да виждат при липса на достатъчно светлина.
Това обаче не означава, че трябва да приемате ретинол под формата на таблетки, само и само да имате добро зрение. Хипервитаминозата с витамин А може да доведе до сериозни проблеми с черния дроб. Салата с домати или няколко моркова на ден са достатъчни, за да набавите необходимото количество витамин А за организма си. Все пак не прекалявайте с ретинола, защото в големи количества той е вреден за черния дроб.
Антиоксиданти
С тяхна помощ организмът се справя със свободните радикали, за които е доказано, че са причина за редица заболявания, включително и рак. Много от заболяванията на зрението, които се проявяват в напреднала възраст, като катаракта и глаукома, са причинени именно от високите нива на свободни радикали в организма.
Ако хранителният ви режим е богат на антиоксиданти - витамини Е и С, цинк, мед, селен, вероятността след години да имате подобни очни заболявания намалява с близо 30%. Направени са изследвания и на възрастни хора, заболели от перде на очите, които показват, че богатата на антиоксиданти храна подобрява състоянието им.
Бета-каротин
Заради богатото си съдържание на бета-каротин морковите влияят благоприятно върху здравето на очите. Това обаче не е единствената храна, съдържаща този провитамин. Спанакът, доматите, броколите и мангото също съдържат бета-каротин, който тялото преобразува във витамин А.
Той предпазва очните ретина и леща от свободните радикали – нестабилни молекули, които увреждат клетките. Бета-каротинът е каротиноид – растителен и животински пигмент.
Лутеин и зеаксантин
Други каротиноиди с подобни функции са лутеинът и зеаксантинът. Срещани в много листни зеленчуци, както и в царевицата, тези вещества намаляват риска от образуването на очно перде и дегенерация на макулата.
Лутеинът и зексантинът могат да спасят зрението ни, като действат защитно и помагат за абсорбирането на вредната ултравиолетова светлина. Богати на лутеин храни са морковите, царевицата, марулята, доматите, спанакът, карфиолът, салатата, лападът, червените чушки, копърът, магданозът, картофите, сините и лилавите плодове.
Въпреки че зрението на всеки може да се подобри вследствие на диета, богата на лутеин, този начин на хранене може наистина да спаси зрението на хора, които имат генетична история на макулна дегенерация и други проблеми, свързани със загуба на зрението.
Ако някой от семейството ви страда от загуба на зрението, вашата богата на лутеин диета трябва да започне преди да достигнете средна възраст. В проучване на Харвард при жени, ядящи храни богати на лутеин и зеаксантин, рискът от пердета е с 22% по-малък, докато мъжете намаляват риска с 19%.
Дневният прием на само 6 мг лутеин на ден намалява шанса ви да получите проблеми със зрението в по-напреднала възраст със 43%.
Омега-3 мастни киселини
Съдържащите се в рибата и орехите мастни киселини омега-3 намаляват с 50% вероятността от проблеми със зрението с напредването на възрастта. Мастните киселини намаляват и предотвратяват запушване на артериите, помагат за отпускане на стеснени артерии и намаляват мазнините в кръвта, за които се смята, че са свързани със сърдечно-съдовите болести.
Оповестените от специалистите от Университета на Сидни резултати показват, че изяждането на поне една порция риба седмично намалява риска от ранно развитие на патологичното състояние с 31%.
• Витамин Б комплекс (включително витамини В1, В2, B3, B5, В6, В12 фолиева киселина, биотин и холин). Б комплекс витамините могат да помогнат за намаляване на хроничното възпаление и предотвратяване на повишени нива на хомоцистеина в кръвта, които са свързани със съдови проблеми, които засягат ретината. Б витамини също могат да играят роля в намаляването на риска от дегенерация на макулата и в лечението на увеит – честа причина за слепота.
• Витамин С. Този мощен антиоксидант е свързан с намаляване на риска от катаракта.
• Витамин D. Последните изследвания показват, че дефицитът на витамин D е широко разпространен, особено през зимните месеци в студен климат. Проучванията показват, че витамин D е свързан с по-нисък риск от дегенерация на макулата.
• Витамин Е. Витамин Е е свързан с намаляване на риска от катаракта.
• Биофлавоноиди. Намират се в много плодове и зеленчуци. Биофлавоноидите помагат на организма да абсорбира витамин С по-продължително, за по-висока ефективност на антиоксиданта.
ЛЕКАРСТВА ОТ ПРИРОДАТА
Голям брой билки могат да помогнат за облекчаването, тонизирането и запазването на блясъка на вашите очи. Бляскаво око е особено полезна билка за редица проблеми с очите. От това лековито растение се прави многоефикасен компрес. В 150 мл кипнала вода се слага 1 супена лъжица от нарязаната на ситни парчета билка. Оставена докато изстине, сместа може да се използва до 12 ч. За да направите компрес потопете два памучни тампона в студената смес, изстискайте и ги поставете върху клепачите ви. Останете така 10 мин., като намокряте памучните тампони щом станат топли (идеалното време да направите компреса е докато лежите във ваната). След като 10те минути изтекат, измийте очите си със студена вода и ги подсушете с мека, чиста кърпа.
• Смес от цвят от бъз, приготвена по същия начин, е слаб стимулант и може да бъде използвана за компреси, облекчаващи и тонизиращи очите. От запарка от лайка се прави облекчаващ компрес, който е особено полезен при възпаления.
• Чайове в торбичка филтър от лайка или шипка са полезни за премахването на подпухнали, тъмни кръгове под очите. Потопете две торбички за три минути в кипяща вода и след това ги извадете. Когато изстинат достатъчно, ги сложете върху клепачите си за 10 мин., като през това време може да отпивате от полезния чай.
• Друг лек за подпухнали очи е настърган, небелен картоф, който се поставя върху клепачите за около 20 мин.
• За да премахнете тъмните кръгове, слагайте напоени със сок от краставица памучни тампони под очите си всяка нощ преди лягане.
Добавки за намаляване риска от макулна дегенерация
• За произтичащото от възрастта очно заболяване е направено проучване свързано с храненето, проведено през 2000г., спонсорирано от Националния институт по здравеопазване на САЩ. То е имало за цел да:
• Изследва естествения ход и рискови фактори, свързани с възрастовата дегенерация на макулата и катаракта.
• Оцени ефекта на високи дози антиоксиданти и цинк върху прогресирането на макулната дегенерация и катаракта. Резултатите от изследването са показали, че комбинацията от високи нива на антиоксидантни витамини А, С и Е (в комбинация с минерала цинк) значително намалява риска от дегенерация на макулата и свързаната с него загуба на зрението.
• Режим на хранене, съдържащ изобилие от плодове и зеленчуци може да помогне да се радвате по-дълго през живота си на добро зрение.
Дозите, използвани в проучването са:
• Витамин С – 250 мг
• Витамин Е – 400 IU
• Витамин А (като бета-каротин) – 15 мг
• Цинк (като цинков оксид) – 80 мг
• Мед (като меден оксид) – 2 мг
Мед е добавен към формулата, тъй като високите дози цинк са свързани с дефицит на мед.
Въпреки, че същите тези хранителни вещества не са имали значително влияние върху развитието и прогресирането на катаракта, в последните изследвания се предполага, че развитието на катаракта е свързано с оксидативни промени в очите и антиоксидантни витамини наистина могат да помогнат за намаляване на риска от катаракта.
Съвети при закупуване на добавки:
Като цяло ще спестите пари, когато избирате добавки, ако купувате мултивитамини, отколкото всеки витамин или хранително вещество поотделно.
При избора на добавки, не забравяйте да четете етикетите внимателно и следвайте тези указания:
1. Проверете за срока на годност.
2. Проверете препоръчителната дневна доза.
3. Капсулите често се абсорбират по-добре, отколкото твърди таблетки.
4. Най-добрите добавки съдържат съставки, които имат висока бионаличност, което означава, че тялото ви може да ги абсорбира лесно.
5. Избягвайте добавки, които съдържат млечни продукти, царевица или пшеница, особено ако имате алергии или непоносимост.
6. За да сте сигурни, че ще получите по-качествена добавка, изберете популярна марка или се консултирайте с опитен служител, диетолог или здравен специалист.
Предпазни мерки при приема на добавки:
Хранителните добавки, включително и тези за очи, обикновено са безопасни и полезни, но трябва да следвате няколко предпазни мерки. Ако сте бременна или кърмите, или приемате антикоагуланти, обърнете се към вашия лекар преди да използвате всякакъв вид хранителни добавки.
Въпреки че добавките са без рецепта, не превишавайте дозата от инструкциите на опаковката, за да се намали риска от токсичност или лекарствени реакции.
Макулна дегенерация (Дистрофия на жълтото тяло)
Основната причина за влошаване на зрението лекарите наричат възрастова дистрофия на жълтото петно (ДЖП). Това е участък от ретината в задната част на очната ябълка, през която зрителната информация се предава в мозъка.
• Според статистиката около 30% от хората над 75 г. страдат от ДЖП, но фактори като интензивното въздействие на слънчевата светлина, пушенето, алкохолизма и дори наднорменото тегло могат значително да увеличат вероятността от влошаване на зрението. Изследванията през последните години показват, че употребата на голямо количество мазнини и пренебрегването на зеленчуците задълбочават проблемите, свързани с деградацията на ретината. Най-известните природни „медика-менти“ са морковите и боровинките, съдържащи особени пигменти, които подобряват зрението. Според най-новите изследвания зелените и жълтите плодове и зеленчуци са много по-полезни за ретината, отколкото оранжевите. Те съдържат значителни количества лутеин и зеаксантин, които също са пигменти, но с много по-силно лечебно въздействие. Интересно е, че тези пигменти се срещат винаги заедно.
Предлагаме ви списък с продуктите, които съдържат лутеин и зеаксантин и общото количество пигменти в тях:
1. Спанак (200 г)...................29,811 мг
2. Бяло зеле (200 г)...............23,720 мг
3. Китайско зеле (200 г).......14,619 мг
4. Тиквички (200 г)...............4,048 мг
5. Царевица (200 г)...............2,429 мг
6. Броколи (200 г).................2,015 мг
7. Брюкселско зеле (200 г).. 2,015 мг
8. Зелена салата (200 г)........1,295 мг
9. Марули (200 г)...................969 мг
10. Зелен боб (200 г).............595 мг
11. Шамфъстък (30 г)..........342 мг
12. Яйца (1 яйце)..................166 мг
13. Авокадо (30 г).................. 77 мг
Здравословни визуални навици за оптимизиране на зрението
Докато работите, четете или учите:
• Ако ви е възможно, не носете очилата за далечно виждане, докато четете или работите на компютъра;
• Осигурете си добра светлина, докато учите и работите;
• Обърнете бюрото към прозореца, за да може да поглеждате в далечината от време на време;
• Изберете стол, който не ограничава движението ви – поставете краката на земята, точно пред вас;
• Когато четете си осигурете удобен стол с изправен гръб. Неудобната позиция ни принуждава да държим книгата прекалено близо до очите;
• Когато четете, наклонете книгата на 20 градуса, като поглеждате през прозореца на всяка страница;
• Взимайте една-две минутна почивка на всеки 20-30 минутно четене.
Когато пътувате:
• Избягвайте да четете или други подобни активности за близко гледане, докато се возите. Гледайте през прозореца и отпускайте очите;
• Използвайте времето да свалите очилата и да отпуснете, разбира се, ако се возите.
По време на почивката:
• Махайте очилата и лещите всеки път, когато не се нуждаете от тях. Пробвайте докато се храните или говорите по телефона.
Други навици за подобряване на зрението
Ето още няколко естествени стратегии, които да защитят доброто ви зрение:
• Откажете цигарите.
• Грижете се за сърдечно-съдовата си система – високото кръвно налягане може да разруши кръвоносните съдове на ретината и да затрудни свободния кръвен поток.
• Нормализирайте кръвната захар – високите нива на кръвна захар може да изтеглят течности от лещите на очите и да влошат фокусирането. Може също да разрушат кръвоносните съдове на ретината и да затруднят свободния кръвен поток.
Антиоксидантите и очното здраве
Тъй като антиоксидантите разрушават вредните свободни радикали, за да се радвате на добро очно здраве, не би било лошо да се подсилите и с хранителни добавки. Тук говорим за мастноразтворими антиоксиданти, които предпазват фоторецепторните мембрани. Два от главните елементи, поддържащи доброто здраве на очите, са лутеин и зеаксантан. Те се характеризират с висока концентрация в макулата и се смята, че изпълняват две важни задачи: да поглъщат излишната фотонна енергия и да спрат свободните радикали преди да са унищожили липидните мембрани.
Лутеинът (от латински luteus – жълт) е естествен каротеноид. Той се използва от тялото като антиоксидант, а от очите за абсорбция на синята светлина. Предпазва клетките от оксидативно разрушение. Той се съдържа в спанака, къдравото зеле, моркови, тиква и други жълти и оранжеви плодове и зеленчуци. Най-високо е съдържанието на лутеин в макулата – малката централна част на ретината, която отговаря за правото и детайлното виждане. Освен това лутеинът подкрепя кожата и сърдечно-съдовата система. Според проучвания чрез лутеиновите добавки вие поглъщате два пъти повече лутеин от консумацията на храни, които го съдържат.
Зеаксантанът, на свой ред, е най-силният антиоксидантен каротеноид, който може да се открие в ретината. Той не може да се произведе от организма, за това трябва да се добави чрез подходящ хранителен режим. След като се транспортира до окото, зеаксантанът се разпределя между няколко тъкани, включително лещите и макулата, за да подкрепи дневната им активност.
Водоразтворимите антиоксиданти се разтварят в клетъчната цитоплазма и кръвта. Тялото не складира тези антиоксиданти, неизразходените или излишни количества от тях се изхвърлят чрез урината и по този начин не може да се получи предозиране. Такива антиоксиданти се съдържат в касиса и боровинките. Те са важни за здравето на очите, защото се разтварят във водното пространство между лещите и роговицата. Тази течност поддържа вътреочното напрежение, захранва другите очни тъкани и транспортира антиоксидантите. Антоцианините намаляват вътреочното налягане и поддържат колагена, който е главна част от лещите и е съединителната тъкан, която поддържа окото. Антоцианините в боровинката стимулират и предпазват родопсин1 – пурпурен пигмент, които подпомага пръчиците в окото да се адаптират към светло и тъмно. Оттук и доброто нощно виждане. Боровинките имат 50 пъти по-силна антиоксидантна мощ от витамин Е и десет пъти повече от витамин C, като осигуряват силни и гъвкави капилярни стени.
Боровинката е открита още през Втората световна война, когато войници от Кралските военновъздушни сили откриват, че консумацията на боровинки подобрява нощното им виждане, дори и в най-тъмните нощи. Антоцианините са част от семейството на флавоноидите и се използват от фитосинтетичните растения, листа и стръкове за подобряване абсорбцията на сините, зелените и ултравиолетовите лъчи.
Касисът съдържа едни от най-високите нива на антоцианини в природата – 190-270 мг на 100 гр. Тези антоцианините се абсорбират в плазмата и очните тъкани. Те подобряват състоянието на очна умора и остротата на зрението.
Астаксантинът е каротеноид, който си набавяме чрез консумацията на сьомга, омари, раци и други розови и червени ракообразни. Астаксантинът има 500 повече антиоксидантна сила от витамин Е. Уникалната структура му позволява да прониква в клетъчните мембрани и да предпазва и липидните и външните слоеве на клетките. Този каротеноид осигурява мощна защита срещу оксидацията на тъканите на ретината, причинена от светлината, подпомага очната енергия и остротата на зрението, поддържа нормално очно налягане и е много силен антиоксидант - 14 пъти по-силен от алфа-токоферола, 54 пъти по-силен от бета-каротена и 65 пъти по-силен от витамин C.
Как да живея с глаукома
Диагнозата глаукома не трябва да Ви пречи да се радвате на живота!
Когато имате информация за самото заболяване и как да ограничите неговото развитие, трябва само да настроите ежедневието си към него.
При диагностициране на глаукома, посещавайте Вашия очен специалист редовно и следвайте препоръките му за лечение, за да можете да продължите да живеете живота си пълноценно.
Не позволявайте на глаукомата да открадне и ограничи живота Ви! Можете да продължите да се занимавате с любимите си неща.
За да се адаптирате по-добре към заболяването и специфичните му особености, предлагаме Ви следните съвети:
Трябва да се избягва:
• Приемът на много течности, както и изпиването на много течност наведнъж;
• Продължително натоварване на очите
• Шофиране през нощта - за избягване на инциденти
• Продължителен престой в по-тъмно помещение
• Тютюнопушене и прием на големи количества алкохол
• Прекомерна консумация на напитки, съдържащи кофеин (кафе, чай)
• Заместване на изписаната терапия с диети, упражнения, билки и т.н.
• Продължителни слънчеви бани, горещи вани, сауни и всички ситуации, в които тялото Ви може да прегрее.
Здравословното хранене заема важна част от ефективната терапия на глаукомата! Храни, богати на антиоксиданти (виж по горе)
„Катаракта” означава „голям водопад” или „огромен порой” - по този начин хората описват замъгленото си виждане – като да гледаш през водопад. Катарактите са най-често срещаната причина за слепота в света – около 42%.
Възрастните хора, които приемат малко или недостатъчно витамин С с храната си, са много по-склонни да развият катаракта (перде).
В изследването са съпоставени пациенти, консумиращи високи дози витамин С, с такива с недостиг на витамина в ежедневното меню. Сред тези с нисък прием на витамин С развитието на катаракта скача между 25 и 75%.
Друго доказателство в подкрепа на тази теория се основава на националната кухня и хранителните навици в различните държави. В западноевропейските страни приемът на витамина обикновено е висок, докато в Индия е много по-нисък поради особеностите на кухнята и храненето там. В Индия случаите с катаракта са в пъти повече от тези в Западна Европа.
Най-богатият източник на витамин С са червените чушки, след тях са шипките и кивито.
Превенция Диабетна ретинопатия
Диабетичната ретинопатия не може да се предотврати изцяло, но при контрол на диабетното заболяване в дългосрочен план, се ограничава развитието й.
Съветите, които се дават наподобяват тези при профилактика на сърдечните заболявания. Препоръчва се преустановяване на тютюнопушенето, контрол на кръвното налягане и холестерол в кръвта.
Билки за Диабет
Коприва - Urtica Dioica
Копривата принадлежи към най-добрите лечебни растения, които имаме. Листата притежават кръвоспиращо, диуретично, противоревматично действие; влияят благотворно върху обмяната на веществата, намаляват кръвната захар
Глухарче- Taraxacum Officinale
Лечебният ефект се дължи на съдържащите се в растението горчиви вещества, органични киселини и гликозиди. Усилва действието на подстомашната жлеза - повишава отделянето на инсулин и намалява количеството на холестерола в кръвта.
Зайча сянка-Asparagus officinalis(аспарагус)
Има диуретично действие, разширява кръвоносните съдове, снижава повишеното артериално налягане. Забавя сърдечната дейност, потиска обмяната на веществата, засилва сърдечните съкращения.Зайчата сянка се препоръчва още и при възпаление на червата, газове, виене на свят, припадъци, хистерия, отоци на краката, трудно уриниране, ускорено сърцебиене, подагра, ревматизъм, захарен диабет, импотенция, детски глисти
Лечебен жаблек-Galega officinalis L.-конски ребра
Снижава съдържанието на захар в кръвта, т. е. има подобно на инсулина действие. Диуретично, потогонно. Увеличава млечната секреция.
Репей - Arctium lappa L.(бутрак, кущрява, лепка, лопуш)
Стимулиращо върху обмяната на веществата, усилва клетъчния растеж. Има диуретично, потогонно и дезинфекционно действие. Младите листа имат антибактериално действие. Билката задържа развитието на туморите.
Синя жлъчка (цикория)-Cichorium Intybus
Повишава апетита и улеснява храносмилането. Има успокоителен ефект върху централната нервна система. Засилва сърдечната дейност, като увеличава амплитудата на сърдечните съкращения. Действа жлъчегонно. В българската народна медицина билката се употребява при кашлица, треска, захарен диабет, бодежи в гърдите, епилепсия, трудно уриниране и уриниране на кръв, болезнена менструация, хемороиди, подагра, виене на свят, пясък в бъбреците и пикочния мехур, стомашни болки, гастрит, язва, при нарушено храносмилане, при неврастения и хистерия.
Шипка-Rosa Canina
Подобрява окислително-редукционните процеси в клетките, уплътнява капилярите, действа диуретично. Шипката влияе благоприятно на функциите на костния мозък и обмяната на веществата. Лечебният ефект се дължи главно на витамините.
Цариче-Alchemilla Vulgaris L.шапиче
Кръвоспиращо, антидиарично, противовъзпалително. Народната медицина препоръчва още при водянка (отоци), затлъстяване, диабет, главоболие, гнойни възпаления и др.
Червен кантарион-Centaurium erythraea
Билката има апетитовъзбуждащо действие, тонизира стомаха и стимулира отделянето на стомашен сок, жлъчка и панкреатичен сок. Приписва и се и газогонно действие. Експериментално е доказано, че има противоглистно действие. Настойка от билката в червено вино (1:10) се приема за апетит и при слабо зрение (по 1 суп.л. след всяко ядене).
Черна боровинка-Vaccinium myrtillus L
Лечебно действие: Затягащо, антисептично, противовъзпалително. При диабет вместо вода може да се пие отвара от 3 супени лъжици сухи плодове в 1 л вода. Ври 15 минути.
Орех-Juglans regia
Противовъзпалително, запичащо, тонизиращо нервната и храносмилателната система. Способност да понижава артериалното налягане и нивото на кръвната захар. Орехите са богати на магнезий, желязо, селен, мед и манган. Съдържат и витамини Е и В, както и фолиева киселина. Орехите са висококалорични но съдържат ненаситени мастни киселини, като голямо количество са омега-3-мастните киселини. Тънката обвивка на ореха е изградена от много баластни вещества.
Орехите притежават от 10 до 20% от нужните на организма аминокиселини и са много добър източник на белтъци. Могат да се ползват като заместител на месото. Особено подходящи са за болни от подагра, тъй като пълноценните белтъци не съдържат холестерол. Витамините от групата В ги правят много полезна храна за нервите. Освен това орехите действат укрепващо на сърцето и подпомагат кръвообращението. Влияят благоприятно върху стойностите на мазнините в кръвта.
Очиболец-Potentilla-бутурак, планински очиболец, гъши очиболец, пачи очиболец
Билката съдържа гликозидите торментилин и торментол, хининова и елагова киселина, до 35% танини (главно катехини и катехинови флобафени), смолисто вещество, етерично масло, восък, скорбяла и др. Билката действува кръвоспиращо и запичащо. Прилага се при различни кръвоизливи (от стомашни язви, туберкулозно кръвохрачене, силна менструация и др.), диария, бяло течение, захарна болест и др. В българската народна медицина очиболецът се употребява още при дизентерия, малария (в смес със синя тинтява), главоболие, гръдна жаба, кръвопикане и др.
Чесън - Allium sativum
Чесънът е мощен имуностимулант! Той повишава количеството на лимфоцитите, естествените клетки-убийци (унищожаващи раковите клетки) и стимулира останалите компоненти на имунната система. Чесънът стимулира дейността на клетките на NK и MACROPHAGES. Тези имунни клетки убиват патогени клетки в тялото, каквито са и раковите клетки. Имуностимулиращото действие на чесъна е обусловено от съдържащите се в него сяро-, селен- и германий – съдържащи съединения.
Чесънът е мощен антиоксидант, благодарение на съдържащите се в него сулфидни съединения, които защитават организма от действието на свободните радикали.
Чесънът подпомага извеждането от организма на токсичните соли на тежките метали – олово, манган, кадмии и др. Чесънът повишава радиотолерантността (радиоустойчивостта) на организма.
Сулфидите на чесъна „улавят“ молекулите на свободните радикали и дори отровни и токсични вещества. Серните съединения не им позволяват да се превърнат в убийствените за човека канцерогенни форми.
Чесънът има мощен ефект на детоксикация на организма. Именно този ефект на чесъна е в основата на лечебния ефект при химиотерапия и лъчетерапия. Чесънът демонстрира мощен антигъбичен и антибактериален ефект, като взаимодейства с определени химически реакции в тялото. Серните съединения на чесъна разрушават групите thiol (групите на сяра - водород) в ензимите, нужни за репродукцията (размножаването) на бактериите. По специфичен начин чесънът разрушава ДНК на тези ензими. Те са нужни за копирането на бактериалните хромозоми и тяхното разрушаване прави бактерията неспособна да се размножава. Така чесънът убива бактериите. Това е механизмът на действие на чесъна и върху раковите клетки.
- Чесънът съдържа множество серни съединения, които имат мощен антивирусен ефект.
- Чесънът има антитромбоцитен ефект, т.е. не позволява да се образуват съсиреци в кръвоносните съдове.
- Чесънът има способността да понижи холестерола в кръвния серум. Медицински изследвания в Германия са доказали, че чесънът може да вдигне нивото на „добрият холестерол“ най-малко с осем процента.
- Чесънът е в състояние да понижава кръвната захар, която го прави много полезен диетичен инструмент в третирането на диабет.
- Чесънът има кардиозащитно действие и предотвратява развитието на атеросклероза.
- Чесънът въздейства благоприятно на ръста и делението на клетките. Това му свойство предизвиква регенерираш и подмладяващ ефект.
Безспорни са лечебните качества на пресния чесън при заболявания на кръвоносната система, дихателните пътища, храносмилателната система, отделителната система, сърдечни заболявания и още много други.
Стевия (Stevia Rebaudiana L.)(„Медена“ билка)
Тази сладка трева съдържа преди всичко гликозиди, които участват в обменния процес на човешкия организъм без инсулин, като нормализират нивото на глюкозата в кръвта. Сладката трева съдържа широк спектър необходими и полезни вещества за човешкия организъм: целулоза, пектинови вещества, растилени липиди, полизахариди, витамини – А, С, В1, В2, микролементи - калий, магнезий, цинк, селен, желязо, калций, натрий, антиоксиданти, аминокиселини, мениарлин съединения и др. Тя създава комфортното усещане за сладост, което е необходимо за всички обменни процеси в нашия организъм.
На първо място се използва за лечение на диабета. Също така и в онкологията, при срив на имуннната система, при стрес, нарушения в кръвоносната система, хипертония, стомашно-чревни заболявания, като тонизиращо средство, стимулиращо умствената и физическа активност, като анитсептик и противовъзпалително средство и естествено – при излишно тегло. Сладката трева може да се използва като изсушена билка (при това изсушаването става много бързо), като воден, спиртен и маслен извлек. Използва се като подсладител при производство на всички видове продукти, които се нуждаят от сладка съставка. Доказано е, че тази билка е абсолютно безвредна за разлика от предлаганите в момента други подсладители. В момента сладката трева в целия свят се смята за една от най-важните билки, която стои в списъка на полезните билки на едно от първите места редом с такива реликтови растения като жен-шена, елеутерокока, розовата радиола, аралията. Всички тези растения са адаптогени, чиято ценност се заключава в това, че с тяхна помощ се подобравят обменните процеси на клетъчно ниво.
Регулярното използване на Стевията нормализира нивото на захарта в кръвта. Тя е „извор на живота“ за болни от захарен диабет. Въздейства положително на мастния обмен, заздравява сърдечно съдовата система, понижава нивата на холестерина в кръвта, способства за изхвърляне на токсините и шлаката на организма.
Дафинов лист-Laurus nobilis L.
Използва се при лечение на: диабет, възпаление на бронхите, тромбофлебит, простуда, кашлица, ставни заболявания, импотентност, безплодие
Тъй като дразнят лигавицата на стомаха, дафиновите листа не се препоръчват при стомашни заболявания и особено при киселини в стомаха, както и при заболявания на бъбреците, жлъчката, черния дроб.
Трънка-Prunus Spinosa
Цветовете съдържат флавоноиди, главно кемпферол, кемпферол —3,7-дирам-нозид и кверцетин; малко цианогенни гликозиди, захари и др.
Плодовете съдържат захари (глюкоза и захароза), пектинови и дъбилни вещества, антоцианови багрила, витамин С, органични киселини и др.
Може да се използва при: стомашни разстройства, бъбречни камъни, възпаления от всякакъв характер, язва, диабет и др
Дилянка-Valeriana Officinalis Валериана, Котешка билка
Корените на дилянката действат успокоително при безсъние. Извлеци от корените на дилянката успокояват нервната система и удължават естествения сън.
Екстракти и отвара от билката премахват сърдечните спазми, нормализират нарушения сърдечен ритъм и понижават кръвното налягане. Дилянката се прилага при безсъние, неврози, нервно сърцебиене, критическа възраст, болезнена менструация, епилепсия, гуша, виене на свят и др.
Библиография
1. BB-team
2. zdravosloven.com
3. zdravniza.com
4. glaucoma.bg
Радостина Симеонова
Хранене и здраве
Модератор: bisolnev