Упражнения с pinhole очила

Модератор: bisolnev

Добави отговор
lrogleva
Мнения: 0
Регистриран на: Сря Ное 06, 2013 3:55 pm
Име: Лида
Фамилия: Роглева
Лице със зрителни увреждания: да

Упражнения с pinhole очила

Мнение от lrogleva » Сря Ное 06, 2013 4:15 pm

Здравейте,
Искам да попитам за очилата с дупчестата решетка и за упражненията с тях.
В интернет пише, че те са за трениране на очите и премахване на късогледство, далекогледство и астигматизъм. Аз знам какво да правя с тях, но ме питат мои познати с късогледство и далекогледство, за упражненията с тях. Моля, кажете какво да правят те! Да четат книги с тях или нещо различно?

bisolnev
Мнения: 110
Регистриран на: Пет Мар 15, 2013 2:04 pm
Име: Георги
Фамилия: Бисолнев
Специалист, работещ с хора с увреждания (рехабилитатор, комплексен инструктор, друго): да
Преподавател: да

Re: Упражнения с pinhole очила

Мнение от bisolnev » Вто Ное 12, 2013 3:56 pm

Очила с дупчици (Pinhole glasses)

Pinhole glasses се наричат още stenopeic (от гръцки - малко отворено) очила. Това са очила с плаки, изработени от матов лист от пластмаса, на които са перфорирани множество малки дупки. Тези дупчици блокират косвените лъчи, постъпващи в окото чрез периферното зрение. Въпреки, че това на практика не подобрява способността на окото да фокусира, то води до намаляване размера на неясните образи, така че може да се постигне сравнително ясен образ.
Ако се опитате да гледате през такива очила, може да забележите леко подобрение в зрението. Въпреки това носенето на такива очила, възпрепятства в известна степен виждането, поради черните пространства около точките. Също така следва да се отбележи, че pinhole очила намаляват яркостта и периферното зрение и следователно не бива да се носят по време на шофиране или работа с машини.

Как функционират очилата.
Очилата с дупчици не са направени от стъкло, а от непрозрачно вещество като метал или пластмаса. Потребителят вижда през някои от многото малки дупки в материала. Тези дупки имат за задача да намалят ширината на снопа от пречупени лъчи, наречен "молив на светлината", който идва от всяка точка на наблюдавания обект. Обикновено пълното отваряне на зеницата пропуска светлината. Случва се, обаче, неправилно пречупване на най-отдалечените лъчи в този „молив от светлина“, което причинява Рефракционни аномалии като късогледство, далекогледство, пресбиопия (намален диапазон на фокусиране с възрастта) и астигматизъм. Точките в очилата могат да доведат до по-ясна визия във всички тези условия. Като се блокират периферните лъчи и се пропуснат в окото само тези, които преминават през централната част на зеницата, грешката на пречупване в лещата или корнеата не е вече толкова забележима. Зеницата може да бъде широко отворена, но само централната част получава светлина. Подобряването на зрителната острота може да бъде поразително.

Погледнете тази рисунка на късогледо око с pinhole плака пред него. Вие ще видите, че за окото не е необходимо да се справя с лъчи, идващи отстрани, тъй като те са блокирани от лещата. Знае се, че Шайнер първи описва този ефект в 1573. Тези, които са запознати с работата на фотокамери ще видят, че това е на същия принцип, който се използва за увеличаване на дълбочината на фокуса чрез намаляване на отвора. Миникамерите също работят на този принцип.

Един лесен начин да се докаже този ефект е да се свият пръстите в юмрук и да се поставят до едното око при затваряне на другото око. Отворете юмрука достатъчно, за да направите една малка дупчица за гледане през нея. Ако имате рефрактивна грешка, можете да виждате по-ясно по този начин. Същото подобрение на образа се случва, когато мижим, за да видим по-ясно. Горните и долните клепачи отсичат лъчи, които обикновено постъпват отгоре и отдолу на зеницата и наблюдаваният образ се подобрява до известна степен. Тъй като няма подобна възможност да се отрежат лъчите, идващи отстрани на зеницата, те все още допринасят за замъглено зрение. Гледането през очила с дупчици вместо присвиване на очите отрязва периферните лъчи от всички страни. Тъй като очилата са достатъчно близо до окото, материалът между дупките е извън фокус и гледането не е толкова мъчително, както се предполага. След периода на привикване към очилата, мозъкът има тенденция да игнорира наличието на материал.

Също така е интересно, че колкото по-отдалечен обект гледаме, толкова по-малко се усещат очилата. Ефектът от дупките е по-забележим, когато държите книга близо до очите, защото очите са фокусирани на късо разстояние пред очилата. При гледане на телевизия отдалече, обаче, дупките са едва видими, тъй като очите са фокусирани много по-далеч. Също така поради разстоянието, можете да видите през една дупка целия екран на телевизора.

Гледане през зъбите на гребен, поставен пред очите, е друг начин да се симулира pinhole ефект. В Аляска местните хора отдавна използват носенето на очила с тесни процепи за гледане, като по този начин блокират голяма част от отблясъците от слънцето, отразяващи се от снега и леда.

Някои от предимствата, които очилата с дупки имат пред предписаните очила:
• Като достигнем 40 и 50 годишна възраст и се развие пресбиопия (неспособност да се вижда наблизо), очилата с дупки осигуряват просто и евтино решение за четене или друга близка работа.
• Бифокалните или трифокални очила са предназначени да осигурят ясен образ само на фиксирани разстояния. Очилата с дупки предоставят ясен образ на всички разстояния. В много приложения, като например - гледане на телевизия и четене те лесно могат да заемат мястото на тези, много скъпо струващи лещи, които са толкова доходоносни за съюза лекар - оптична промишленост.
• Не е необходимо непрекъснато да изхвърляте старите очила и да купувате нови, по-силни такива.
• Въпреки че очилата с дупки не са толкова евтини, колкото готовите за четене очила, те са значително по-евтини от очилата, направени по рецепта. Например лице, което е малко късогледо, но му трябва ясно виждане за случай като гледането на телевизия, ще намери, че очилата с дупки са по-евтино решение от очила с рецепта.
• Налице е ефект на възглавницата, когато гледаме в краищата на очилата по рецепта - правите линии се появяват извити. Този смущаващ ефект не настъпва при очилата с дупки.
• Когато си поставите очилата по рецепта надолу със стъклата, те могат лесно да се надраскат. Надраскването на очилата с дупки няма никакъв ефект върху тяхното ползване.
• Очилата с дупки не трябва да се почистват от пръстови отпечатъци и други замърсявания, които пречат на виждането.
• Деца със специални нужди често използват само своето периферно зрение и очилата с дупки могат да им помогнат да се концентрират върху детайлите по-добре. Установено е, че pinhole очилата помагат за подобряване на зрителната острота и централното зрение.
• Аниридия е пълно или частично отсъствие на ириса; polycoria е наличие на повече от една зеница в ириса; албинизъм е липсата на нормалната пигментация. Всички тези аномалии може да бъдат подпомагани с pinhole плаки.
• В случай на отлепване на ретината, ненужното движение на очите трябва да се избягва. Очилата с дупки принуждават потребителя да използва движение на главата, а не на очите.

Предотвратяване на късогледство.
Очилата с дупки са много важни за превенция на късогледството, приложение, което до сега е напълно игнорирано. Когато очната ябълка се удължи (физически) поради прекалено близката дейност, която човек извършва, отразените лъчи се пречупват пред ретината и това причинява замъглено зрение.
Представете си ситуацията, когато детето започва да развива късогледство и не може да вижда ясно на дъската в училище. Обичайното решение е да се предпишат на детето минусови лещи, което има в най-общия случай каскаден ефект – предписват се все по-високи и по-високи стойности с течение на времето.
Но да предположим, че детето има чифт очила с дупки и ги слага само за да вижда написаното на черната дъска. Голяма площ от дъската може да се вижда само през една дупка. Разходите и риска, свързан с минусовите лещи е избегнат изцяло. Детето не ги слага, когато чете или гледа към екрана на компютъра. Това може да помогне значително за предотвратяване на късогледството, тъй като усилията за акомодация на очите се намаляват.

Ограничения.
Едно от ограниченията на pinhole очила е, че блокирането на светлинни лъчи изисква по-добро осветяване на наблюдавания обект, въпреки че по-ясното изображение значително компенсира намалената светлина. Когато гледате телевизия, това не е проблем, тъй като мрежата създава собствена светлина. Когато четете е необходим добър източник на светлина.
Друго ограничение е, че очилата намаляват периферното зрение, така че не трябва да се използват за шофиране или други подобни дейности, включващи движение.
Както при всички очила, включително и при слънчевите, с тези очила не трябва да се взираме в слънцето, мислейки, че не може да се нанесе никаква вреда на очите.

Очилата с дупки не могат да заменят очилата по рецепта във всяка ситуация. За хора с над 6 диоптъра късогледство очилата с дупки не са полезни, защото не може да премахнат напълно размазаното виждане. И точно както би било рисковано да носите обикновени очила в ситуации, в които те могат да бъдат счупени и да увредят очите, има ситуации, когато не е препоръчително използването на Очилата с дупки вместо очилата по рецепта.
Една група, която не трябва да използва Очилата с дупки, както и всички очила, които намаляват усилието за фокусиране е групата на млади хора, които са силно далекогледи. Тези хора трябва да извършват акомодация колкото се може повече, за да редуцират далекогледството си. Това е динамичен природен метод за подобряване на зрителната острота на подрастващата младеж и не трябва да бъде възпрепятстван.

По материали на http://www.myopia.org/pinholes.htm
Алекстандрина Костова

DNP
Мнения: 1
Регистриран на: Вто Сеп 29, 2015 10:26 pm
Име: Дори
Фамилия: Анов

Re: Упражнения с pinhole очила

Мнение от DNP » Вто Сеп 29, 2015 10:28 pm

А откъде мога да си купя тези очила, за да съм сигурен, че ще са качествени?

Намерих няколко източника, но най-добрата цена открих тук http://perforirani-ochila.info/. Видях и някакви в Olx, ама откъде да знам че са нови или не са някакво менте.

Добави отговор

Назад към