Как се развива детското зрение

Модератор: bisolnev

Добави отговор
gavrail60
Мнения: 4
Регистриран на: Сря Яну 29, 2014 9:55 am
Име: Гавраил
Фамилия: Аврамов
Лица, свързани с пазара на труда (служител в Бюро по труда, работодател, друго): да

Как се развива детското зрение

Мнение от gavrail60 » Вто Фев 04, 2014 4:55 pm

Моля дайте информация как се развива зрението при децата? Какво трябва да се наблюдава при малкото дете, за да се разбере дали има проблеми със зрението?

bisolnev
Мнения: 110
Регистриран на: Пет Мар 15, 2013 2:04 pm
Име: Георги
Фамилия: Бисолнев
Специалист, работещ с хора с увреждания (рехабилитатор, комплексен инструктор, друго): да
Преподавател: да

Re: Как се развива детското зрение

Мнение от bisolnev » Вто Фев 18, 2014 4:15 pm

Специфични проблеми на детското зрение и програми за справяне с тях

Развитие на зрението при децата

Какво е детето?
Дали децата са миниатюрни възрастни, очакващи да пораснат достатъчно, за да работят в офис? Дали те са продължение на кръвната линия и егото на родителите си?
Дали детството е специално? Трябва ли да стоим и наблюдаваме отстрани детското развитие или трябва да го форсираме?

Саморегулиращото се дете
Има моменти, когато всичко изглежда ОК за родителите, но цялото същество на детето казва „не”. Такъв е примерът с майка, която буди детето си, за да го нахрани през нощта. В много случаи несъгласието на детето с някакъв акт води до емоционална реакция, придружена с нарушения в зрението.
За да разберете саморегулиращото се дете вие трябва да спрете това, което правите и което мислите. Наблюдавайте детето. Питайте го как се чувства, какво прави и мисли. Разпитайте го как и какво вижда. Предложете му алтернативи и бъдете готови за всякакъв отговор.
Бебетата са истински експерти. Те усещат много повече от това, което показват. Родени са интелигентни, с много усещания. шест месечното бебе може прекрасно да разчете промяната в изражението на майка си, както и да проследява триъгълник. Но моля, не бързайте да му купувате компютър. Не бързайте да показвате неговата интелигентност, тя ще дойде като цялостен пакет.

Етапи на развитие
Има някои общоприети концепции за това какво трябва да може детето на определена възраст; в случая на разглеждане на зрението – с какви зрителни задачи се справя на всеки етап от развитието си. Ако забележите забавяне с няколко месеца или чувствате със сърцето си, че нещо се случва, заведете детето си на лекар, но не бързайте да го обявявате за бавноразвиващо се.
Нормално е за бебетата да гледат ту с едното, ту с другото око. Използването на двете очи заедно е голям скок и се случва между 16 и 21 седмица. Започва интеграцията на двете мозъчни полукълба.
Дете, родено с кривогледство не показва разлика в зрителната острота на двете очи до 20 седмична възраст. Ако през това време не се стимулира мозъка да получава сигнали от кривогледото око, зрителната му острота започва да пада и се стига до мързеливо око. Поради тази причина някои очни хирурзи настояват да се извърши операция до 6 месечна възраст.
Алтернативни методи са свързани с посещение при кинезитерапевт или хиропрактик. Чрез много внимателно наместване на черепните кости може да се коригира родова травма, породила кривогледството. Родителите могат да помогнат чрез специални упражнения и чрез осигуряване на любяща, емоционално комфортна среда.

Възраст 0-8 месеца
Новородените имат зрителна перцепция и отвръщат на стимулирането. Социалният контакт и зрителната стимулация се осъществяват чрез:
• Носене и ритмично люлеене
• Създаване на интересна зрителна среда
• Използване на люлеещ се стол
• Издаване на звуци заедно
• Запознанство с бутането и тласкането на предмети.
През първия и втория месец периферното зрение на бебетата е 30° от двете страни. Когато се поставят играчки пред очите на детето, това трябва да се има предвид. Играчките също не трябва да са много близо до очите, тъй като бебетата се раждат далекогледи.
След 7-мата седмица периферното зрение се разширява и бебетата имат обхват до 45°. Когато бебето се кърми или храни с биберон, трябва да се редуват лявата и дясната страна, за да има зрителна стимулация за двете очи поравно.
Носенето и ритмичното люлеене успокочва бебето и премахва напрежението от всички мускули и нерви, включително и от зрителните.
Най-доброто средство за успокояване, както и по време на хранене, е използването на люлеещ се стол.
Интересна зрителна среда се създава като се обърне бебето с гръбче към нас и с лице към света. В това положение извършваме бавни обръщания наляво и надясно.
Усещане за дълбочина се появява след третия месец. Когато видите, че детето започва да мига срещу приближаващ се обект, значи процесът е започнал и може да му покажете близко-далечно движение. Прави се с цветен предмет, който се придвижва напред-назад във всички посоки. Това упражнение е изключително ефикасно при кривогледство, като се спазва правилото предметът да се движи противоположно на посоката на кривогледството.

Възраст 8-12 месеца:
Когато започне да лази, изследователската страст на бебето става неутолима. То започва да посочва с показалец тук и там. Какви зрителни игри да се играят през този период:
• Посочване, пипане и назоваване на предмети
• Скриване и показване (с хора и предмети)
• Посочване на противоположния крак с противоположната ръка
• Всякакви игри с шарена топка
• Игри с пръстчета
• Обръщания в огледало – при кривогледство
• Бутане на висяща топка
• Пляскане с ръце и мигане

Възраст 1-3 години:
През този период започва и към 5-8 годишна възраст се формират доминантното око, доминантната ръка, доминантния крак и доминантното ухо. Всякакво насилие за използване на дясната ръка вместо лявата е свързано със силно емоционално разстройство у детето и може да доведе до проблеми със зрението. Този период е изключително емоционален (период на малкия тиранин) и често се съпровожда с появяване на кривогледство.

Зрителни игри през периода 1-3 години:
• Изграждане на кули и бутане
• Завиване на предмети в хартия
• Игра с вода – преливане от чаша в чаша
• Повтаряне на мимики, пози
• Криеница – с предмети и хора
• Маршируване с докосване на противоположния крак с противоположната ръка

Възраст 3-4 години: Извършва се реорганизация на мозъка. Засилва се обединяването на лявото и дясно полукълбо. Понякога може да чуете: „Не мога да виждам”.
Зрителни игри: повече игри навън с топка; рисуване и оцветяване на големи картинки; сортиране на позитивни и негативни емоции: назоваване на това, което го дразни и това, което обича.
Запознаване на детето с „полагане на длани” за успокояване и релаксиране на очните мускули.

Възраст 5-10 години:
Период на появяване на:
Амблиопия (мързеливо око) – най-вече вследствие на необръщане внимание на кривогледството, появило се в по-ранна възраст;
Късогледство – вследствие на по-голямото натоварване на лявото полукълбо в училище;
Астигматизъм – умствено и емоционално напрежение
Зрителни задачи:
• Правене на контури на предметите с въображаема четчица
• Проследяване на светлинен лъч в тъмна стая
• Проследяване на движещи се предмети
• Ходене по ниска греда (лента) напред и назад
• Работа със зрителна таблица
• Игра с откриване на скрити картинки
• Гледане наблизо и далеч
• Развиване на толерантност към слънчевата светлина
• Запознаване с принципите на автотренинга

Възрастова динамика на зрителните функции
ВъзрастЗрителни функции
5 месец на вътрешноутробен животСветоусещане
1-2 месец от ражданетоРефлекс на проследяване
2 месецРефлекс на фиксация и задържане на погледа
2-3 месецРефлекс на опасност
3-4 месецПоявяване на конвергенция
5-6 месецСливане на ляво и дясно зрително поле
6-8 месецРазпознаване на геометрични фигури
2-3 години и повечеКомплексно зрение
Цветоусещане:
2-3 месец-появяване
6-7 месец-отчетливо
1-1,5 години-пълноценно
Зрително поле
НовороденоТунелно – до 30*
6-8 месецДо ½ от пълното
2-3 години и повечеПълно - около 180*

Добави отговор

Назад към