Превръзка на очите

Модератор: bisolnev

Добави отговор
mvasileva
Мнения: 2
Регистриран на: Вто Май 13, 2014 2:47 pm
Име: Мария
Фамилия: Василева
Специалист, работещ с хора с увреждания (рехабилитатор, комплексен инструктор, друго): да

Превръзка на очите

Мнение от mvasileva » Вто Май 13, 2014 2:49 pm

Моля, консултирайте ме при какви очни заболявания е необходимо да обучаваме клиента с поставена превръзка на очите.

Galina Petrova
Мнения: 6
Регистриран на: Сря Юни 12, 2013 11:00 am
Име: Galina
Фамилия: Petrova
Родител на дете с увреждания: да
Специалист, работещ с хора с увреждания (рехабилитатор, комплексен инструктор, друго): да
Преподавател: да

Re: Превръзка на очите

Мнение от Galina Petrova » Чет Юни 05, 2014 4:32 pm

Използването на превръзка за очите при слабовиждащите лица има своите предимства и недостатъци. С превръзка на очите слабовиждащите биват обучавани да използват същите техники на ориентиране и придвижване, както слепите. Така те се подготвят за движение през нощта. Превръзката симулира тъмнината на нощта, макар че с нея не може да се постигне същинска симулация. През нощта има различни светлинни условия, които могат да се използват ефективно за ориентиране в пространството. Това са: уличното осветление, фаровете на колите, различни светещи реклами, лунната светлина и др. При обучението с превръзка тези светлинни условия не могат да се постигнат.
Обучение на слабовиждащи с превръзка, е много ефикасно средство при някои заболявания на очите, при които се наблюдава лошо нощно виждане. Това са най-вече пигментната дегенерация на ретината, глаукомата, катарактата, диабетната ретинопатия. Също така, обучение по ориентиране и мобилност с превръзка на очите се налага при заболявания, при които прогнозата е лоша и в скоро време може да доведе до тотална загуба на зрението.
При пигментната дегенерация на ретината(т.нар. кокоша слепота) се наблюдава увреждане на ретината. Умират рецепторни клетки, които отговарят за периферното зрение и нощното виждане. Така се достига до бавна, но сигурна загуба на зрението. В повечето случаи се засягат първо периферните клетки, а в по-късен етап и централните. Първите симптоми са затруднено виждане в слабо осветена стая и загуба на периферното зрение. За съжаление до сега не е известно лечение на пигментната дегенерация на ретината.
Глаукомата е заболяване, при което се наблюдава повишаване на вътреочното налягане, влошаване на зрението и ограничаване и дефекти в зрителното поле. Това е заболяване, при което също се наблюдава влошаване на зрението през нощта. Но за щастие, при правилно лечение може да не доведе до тотална слепота.
Катарактата е заболяване на лещата на окото. Може да се достигне до помътняване на лещата или аномалии в нейното положение. Най-честите симптоми са размиване на образа, отблясъци и чувствителност към светлина, лошо нощно виждане, двойно виждане с едното око, нужда от по-ярка светлина за четене и избледняване или пожълтяване на цветовете. Това заболяване рядко води до тотална загуба на зрението.
Диабетната ретинопатия засяга хората с диабет. Обикновено симптомите включват петна или мътнини в зрението, замъглено виждане, колебания в зрението, трудности при възприемане на цветове и в много от случаите загуба на зрението. Диабетната ретинопатия може да доведе редица усложнения – кръвоизлив в стъкловидното тяло, отлепване на ретината, глаукома. Запазване на остатъчното зрение и лечението зависят до голяма степен от вида на диабетната ретинопатия.
При опит да обучавате с превръзка може да се натъкнете на отказ от страна на курсиста. Причините може да са различни. Влияние от страна на роднини и приятели, надежда за възвръщане на зрението или пък нежелание за отъждествяване с тотално слепите. В такъв случай трябва да подходите много внимателно, когато се опитвате да го мотивирате. Нека се убеди, че този тип обучение ще му даде свобода и независимост през нощта.

Добави отговор

Назад към