zdraveite

Модератор: bisolnev

Добави отговор
boris_ddd
Мнения: 1
Регистриран на: Сря Фев 26, 2014 7:22 pm
Име: Boris
Фамилия: Denkov

zdraveite

Мнение от boris_ddd » Сря Фев 26, 2014 7:26 pm

kajete mi kakvo e neobhodimo za da si vzema ku4e voda4. ima li nqkakvi iziskvaniq, za6toto mi kazaha che trqbva da sym minal kurs po orientirane i mobilnost, za da polu4a takova ku4e. A az ne sym pose6taval nikakvi kursove sam se opravqm, no mi se iska da imam edno ku4eq koeto da mi pomaga kato hodq navyn, za da ne angajiram hora postoqno

Galina Petrova
Мнения: 5
Регистриран на: Сря Юни 12, 2013 11:00 am
Име: Galina
Фамилия: Petrova
Родител на дете с увреждания: да
Специалист, работещ с хора с увреждания (рехабилитатор, комплексен инструктор, друго): да
Преподавател: да

Re: zdraveite

Мнение от Galina Petrova » Пон Мар 17, 2014 12:26 pm

Какво трябва да знаем, ако сме решили да си вземем куче водач?

Когато решавате, дали да си вземете куче водач, е добре да се запознаете с предимствата и недостатъците на кучето-водач като начин за придвижване.
Предимствата са, че едно добре обучено куче ще може да ви предпази от препятствия, намиращи се както на пътя, така и на нивото на главата ви. Кучето водач е добър придружител за разходки, защото може без проблеми да изминава по няколко километра. То ще ви се противопостави, ако пожелаете да извършите нещо опасно, например - да пресечете на опасно място. Кучето водач може да се окаже добър повод за запознанства и социални контакти.
Но притежаването на куче водач има и своите недостатъци! Понякога то получава повече внимание, отколкото стопанина му. Кучето водач изисква време за хранене, водене на ветеринар и др. Има ситуации, в които придвижването с него може да се окаже трудно, например при преминаване през тясно пространство. Освен това с куче водач не могат да се използват определени ориентири.
Трябва да се съобразите и с някои други фактори, които влияят при избора на куче водач. Такова куче трябва да се взема от зрително затруднени, които са достатъчно зрели, за да поемат отговорността за неговото отглеждане. Смята се, че 16 години е долната граница, но няма горна възрастова граница. Куче водач е подходящо за хора, водещи активен начин на живот, които има къде да отидат и обичат да излизат навън. Т.е., които работят, учат или са ангажирани с обществен живот. За предпочитане е зрително затрудненият да е със силно намалено зрение или тотална слепота, защото хора с повече от перцепция на светлина, предпочитат да разчитат на зрението си, а не на кучето. От зрително затруднения се изисква да бъде с добро физическо здраве, нормално равновесие, средно равнище на интелигентност и емоционална стабилност. Трябва да се вземат предвид личните предпочитания на зрително затруднения и това дали има любов към животните. Не на последно място са добрите умения за ориентиране.
Затова е необходимо да преминете курс на обучение по ориентиране и мобилност. На практика, инструкторът по ориентиране и мобилност е първият човек, който би ви препоръчал взимането на куче водач. Съответно, той е този, който би се опитал и да ви разколебае, ако сметне, че куче водач не е най-подходящият начин на придвижване за Вас. Изисква се документ, издаден от нашия център, че сте преминали успешно пълния курс по ориентиране и мобилност. Въз основа на този документ и някои други изисквания, школата за кучета-водачи одобрява или отхвърля молбата на зрително затруднения.
След изпълнението на всички тези условия, трябва да се избере най-подходящото куче за Вас. Неговият темперамент трябва да отговаря на вашия.
Така, че първото нещо, което трябва да направите е да минете курс по ориентиране и мобилност.

Добави отговор

Назад към