Десето юбилейно издание на Нощ на музеите и галериите–Плов

Модератор: bisolnev

Добави отговор
AdrianaZdravkova
Мнения: 34
Регистриран на: Пон Юни 10, 2013 2:32 pm
Име: Adriana
Фамилия: Zdravkova
Специалист, работещ с хора с увреждания (рехабилитатор, комплексен инструктор, друго): да
Преподавател: да

Десето юбилейно издание на Нощ на музеите и галериите–Плов

Мнение от AdrianaZdravkova » Пет Сеп 05, 2014 2:31 pm

Най-мащабното културно събитие в Града под тепетата се случва за десети път тази година и по повод юбилея ще е в пъти по-интензивно. Позовават се на статистиката – два фестивални дни (12 и 13 септември), наситени с над 120 събития на повече от 80 локации и с участието на повече от 500 артисти от цял свят.
Програмата в това празнично издание прелива от специални изложби, концерти, акции, спектакли и представяния, музеи и галерии, разпределени в театри, университети, читалища, книжарници, клубове, ателиета и всякакви алтернативни културни пространства. И понеже лесно можем да се изгубим в това впечатляващо изобилие, организаторите услужливо са групирали събитията в няколко тематични направления, където всеки може да припознае своето разбиране за изкуство.
Музеи и галерии
Това сериозно подразделение от афиша на Пловдивската нощ на музеите и галериите е концентрирано в първия фестивален ден – 12 септември, и се случва благодарение на топлите връзки между културните центрове и посолствата в страната. Френският институт например отбелязва дебютно участие във фестивала с изложбата "Кутия в куфар" със съвременни интерпретации на Марсел Дюшан със средствата на живописта, инсталацията, видео, скулптура или пърформанса (Градска художествена галерия, Експозиция Енчо Пиронков). Акцент, върху който набляга, е проектът "Помогни на очите си да виждат" на Регионален исторически музей и Центъра за рехабилитация на слепи хора -Пловдив. Благородната инициатива има за цел да осигури достъп на граждани с увредено зрение до четирите експозиции на музея и до отделни експонати. Местният етнографски музей се включва със салон за ретро-прически, където всеки желаещ може да се сдобие с винтидж излъчване за нула време. Малката базилика предлага изживяване от съвсем различно естество – дигитална инсталация, дело на пловдивски артисти и институции, която пресъздава античните подови мозайки в Базиликата като мултимедийна композиция от образ, музика и текст. Демонстрационни полети и маневри ще спрат дъха на отбилите се в музея на авиацията в Крумово.
Предлагаме ви да посетите:
ЛОКАЦИЯ 21 - РИМ ПЛОВДИВ - ЕКСПОЗИЦИЯ „СЪЕДИНЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ ОТ 1885 Г.” - Регионален исторически музей, площад Съединение 1
ЛОКАЦИЯ 22 - РИМ ПЛОВДИВ - ЕКСПОЗИЦИЯ „БЪЛГАРСКО ВЪЗРАЖДАНЕ“ - ул. Цанко Лавренов 1
ЛОКАЦИЯ 23 - РИМ ПЛОВДИВ - ЕКСПОЗИЦИЯТА „КНИГОИЗДАВАНЕ В БЪЛГАРИЯ XIX - XX ВЕК” - ул. Митрополит Паисий 2
ЛОКАЦИЯ 24 - РИМ ПЛОВДИВ - МУЗЕЕН ЦЕНТЪР ЗА СЪВРЕМЕННА ИСТОРИЯ - ул. Ангел Букорещлиев 14

Програма на локации 21,22,23,24 на 12 септември 2014:

От 16:00 до 20:00 часа
Започва детска програма - Помогни на очите си да виждат - игра-знание организирана от Регионален исторически музей – Пловдив и Център за рехабилитация на слепи хора .

От 19:00 до 20:00 часа
В юбилейното издание на Нощта, РИМ – Пловдив ще представи специална своя инициатива, чрез която възнамерява да даде достъп на хора с увредено зрение до четирите експозиции на музея и до отделни експонати. Във всеки един от обектите ще бъде позициониран кът за работа с деца и възрастни с увредено зрение. С помощта на Център за рехабилитация на слепи хора – Пловдив са изработени тактилни карти на определени музейни експонати, характерни за тематиката на всяка експозиция. Тактилните карти ще позволят на хората с увредено зрение да разпознаят формата, структурата и връзките на частите към цялото, ще помогнат на „ръцете им да видят” символиката на всеки отделен предмет. Допълнителни анотации на брайл ще поясняват съдържанието, а внимателно подбран аудио текст ще бъде възпроизвеждан от плеъри със слушалки, за да се даде по-голяма яснота на картината. Кътовете ще бъдат обогатени с реални оригинални експонати от фондовете на музея – скулптури, релефни предмети, велосипед от XIX в. и др., предоставени за свободно „виждане с ръце“.
От 22:00 до 01:00 часа Нощ в музея - изложба, постоянна експозиция

Ето и други интересни локации, които може да посетите:

ЛОКАЦИЯ 34 – ДЕТСКИ ОТДЕЛ, РНБ „ИВАН ВАЗОВ” ЦРД към РНБ „ИВАНВАЗОВ”, СНЦ „ПИСАЛКА И ПЕРО” - ул. Авксентий Велешки 15
На 13 септември от 18:00 до 20:00 часа - Творческа работилничка за миникартини V: „Нощем странни създания странстват по страниците...Престраши се да ги открием ЗАЕДНО!“ – Мария Петрова, ЦРД към РНБ „Иван Вазов”- Детска програма:Малките посетители ще могат да се запознаят с българските нощни бесове: караконджули, таласъми, самовили, змейове, полунощници, самодиви, а библиотекарите ще им ги представят чрез старобългарските митове и легенди. Децата ще могат да си тръгнат с макиаж, с който да заприличат на героите от сп. „Monster Hihg“ (изд. „Егмонт-България”) и да участват в дизайнерско студио за нощни чудовищни същества. Всеки ще може да напише пожелание за лека нощ, но от името на страхотия и да довърши изречението „Сред книгите е страшно...!“. Създадените произведения ще бъдат изложени в Детския отдел на библиотеката.

ЛОКАЦИЯ 38 - ИКОНОМИЧЕСКА БИБЛИОТЕКА, ФОНДАЦИЯ БАУЕРЗАКС - ул. 11-ти Август 1
Програма за 13 септември:
17:30 - 18:30 - Приключенията на Джонатан Гълибъл – Мирияна Митева, представяне на икономически книги за деца - литературно четене, детска програма
19:00 - 20:00 - Артистите са бедни!? – Лектори: Георги Стоев и Весислав Илиев - Ще бъдат представени книгите „Любопитната икономика на модерното изкуство” и „Защо артистите са бедни?”, последвани от разговор, засягащ темите свързани с това дали изкуството трябва да е безплатно, дали цената отразява качеството и защо държавните субсидии само засилват бедността на артистите.
20:00 - 23:00 - Кой съм аз? – Динко Ганчев – презентация - Безплатно тестване на гостите с популярен британски психометричен тест за оценка на „меките” умения. За участниците, успели предварително да познаят резултатите си от теста, са предвидени награди. Наградите представляват дизайнерски значки с един от четирите профила от теста : „Calculator”, “Driver”, “Steadier” и „Influencer”

ЛОКАЦИЯ 40 - КНИЖАРНИЦА ХЕЛИКОН - Поетически трубадурски двубой - Водещ: Петър Чухов - 13 Септември - ул. Княз Александър I 29 - литературно четене
Проектът цели да събере на едно място автори, които иначе трудно биха могли да се срещнат на литературни четения или по страниците на периодичните издания. От една страна това довежда различна публика и дава шанс на всеки от участниците да се представи пред нова аудитория, от друга – демонстрира как коренно различни като поетическо мислене творци подхождат към общи теми и проблеми. Формата на проявите – „трубадурски двубои” – създава атмосфера на непринуденост, ангажира публиката пряко в подкрепа на „своя” автор и във внимателно преценяване на неговите и „чуждите” достойнства.

Добави отговор

Назад към