Мързеливо око

Модератор: bisolnev

Добави отговор
milkana
Мнения: 0
Регистриран на: Чет Авг 15, 2013 7:07 pm
Име: Милка
Фамилия: Василева
Лице със зрителни увреждания: да

Мързеливо око

Мнение от milkana » Чет Авг 15, 2013 7:11 pm

Опасно ли е мързеливото око? Може ли да се лекува с нетрадиционни методи? Какви упражнения мога да правя.

bisolnev
Мнения: 110
Регистриран на: Пет Мар 15, 2013 2:04 pm
Име: Георги
Фамилия: Бисолнев
Специалист, работещ с хора с увреждания (рехабилитатор, комплексен инструктор, друго): да
Преподавател: да

Re: Мързеливо око

Мнение от bisolnev » Пон Авг 26, 2013 10:35 am

Мързеливо око
„Мързеливото око" (амблиопия) е око с отслабено зрение, с намалена зрителна острота. Тя остава и след корекция на пречупвателната способност (нарушена рефракция), и след отстраняването на всички патологични пречки. Причините за това състояние, при което може да се каже, че зрението на едното око се изключва от мозъка, са неизвестни.
Някои лекари са на мнение, че съществуват чувствителни фази в развитието на различните зрителни функции.
Амблиопията може да възникне поради различни причини:
Отклоняващо се око. Голяма вероятност за развитие на амблиопия има при деца под три години, когато едното око се отклонява (дивергира, обърнато е навътре или навън), както в случаите на кривогледство. Ако това състояние не се лекува, възможно е в рамките на няколко седмици зрителната острота да отслабне чувствително.
Нефокусирано око. Когато едно око има силно изразено късогледство и вижда неясно образите на всякакво разстояние (над 4 диоптъра) също съществува голяма вероятност от появата на амблиопия. При възрастни с високо късогледство на едното око въпреки корекционните стъкла на очилата е възможно развитието на амблиопия, ако не се провежда трениране на зрението.
Депривирано око. Амблиопия може да възникне за една седмица при деца в първите месеци на развитие на зрението, ако окото се закрива през целия ден.
Предпочитаното медицинско лечение е покриването на „доброто" око с лепенка. Използват се различни оклузивни (затварящи) превръзки и помощни средства, за да се изолира здравото око напълно от външния свят, от проникването на каквато и да е светлина под каквато и да е форма. Амблиопията се лекува в детска възраст, като лечението рядко започва след осемгодишна възраст. Ако детето има и страбизъм (кривогледство), често се прави операция на очните мускули, за да се изправи правилно окото и двете очи да действат координирано. В резултат на това се подобрява и външният вид на детето.
Лечението с превръзки и очни лепенки за кривогледство няма особена ефективност. В проведено през 1985 г. научно изследване от Уотсън и колектив е направено сравнение между ефекта от прилагането на средства за постоянно и временно затваряне на засегнатото око. При 23% от изследваните пациенти не е настъпило подобрение въпреки непрекъснатото лечение. Често като причина се изтъква, че пациентите не спазват указанията и затова лечението не води до желания резултат. Много често в разговор с хора, които в детството си са били подложени на подобно лечение, те казват, че носенето на очна лепенка е било неприятно и не е помогнало особено. Родителите знаят, че е много трудно да бъде убедено едно дете да носи лепенката.
Проблемът на традиционните методи се състои в тяхната пасивност и незачитане на значението на менталното ниво. В основата си медицината се опитва да принуди очите да работят нормално.
При холистичния подход на зрението се включва менталното ниво. Изхожда се от това, че окото по природа притежава способността за ясно зрение и че човек само трябва да го тренира, за да възвърне тази способност. В много случаи кръстосаните движения, както при упражненията за гимнастика на мозъка (упражнения за подобряване на координацията ум-тяло) са от голяма полза, защото активират различни функции на мозъка, които служат на координацията на очите. Децата обичат да са в движение и упражненията от типа ум-тяло допринасят за превръщането на заниманията в удоволствие за децата. Въпреки че тренингът трябва да продължи дълго време и упражненията да се повтарят много често през деня, но наградата за това е ясното зрение.
Друг принцип на тренировка на зрението при амблиопия е тренирането на двете очи заедно, тъй като много често проблемът идва от това, че двете очи не искат да работят интегрирано (нееднакво развитие на двете мозъчни полукълба).
Принципи на трениране на зрението при амблиопия:
Всяка зрителна задача се изпълнява поотделно с всяко око и след това – същата задача се изпълнява едновременно с двете очи.
При много пациенти се наблюдава видимо подобрение на зрението след оптична корекция и трениране на очите (ортоптично лечение).

Използвана литература:
Лео Ангарт, Живот без очила, Софтпрес, 2009

Александрина Костова

Добави отговор

Назад към